Jabolčni sok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jabolčni sok s tremi jabolki

Jabolčni sok je sadni sok, ki ga pridobimo z maceracijo in stiskanjem jabolk. Nastali sok se lahko nadaljnje obdela z encimsko ali centrifugalno fazo, tako da odstranimo škrob in pektin, ki drži fino partikulacijo in suspenzijo, nato ga pasteriziramo in shranimo v stekleno, kovinsko ali kartonasto embalažo ali v kasnejšem postopku dehidriramo v koncentrat.

Zaradi zapletene in drage opreme je potrebno izločiti in razčistiti jabolčni sok iz večjih količin jabolk; jabolčni sok se običajno uporablja za komercialno proizvodnjo. V ZDA je nefiltriran svež jabolčni sok proizveden v manjših proizvodnjah na območjih, kjer je pridelava jabolk zelo visoka, v obliki nerazčiščenega jabolčnega vina. Jabolčni sok je eden izmed najpogostejših sadnih sokov na svetu z največjo svetovno proizvodnjo, ki prihaja iz Kitajske, Poljske, ZDA in Nemčije.[1]

Vplivi na zdravje[uredi | uredi kodo]

Vitamin C je včasih dodan za obogatitev okusa, ker je vsebnost spremenljiva in se ga veliko izgubi med samo obdelavo.[2] Vitamin C tudi pomaga preprečiti oksidacijo produkta.[3] Vsebnost drugih vitaminov je nizka, vendar jabolčni sok vsebuje različne minerale in hranila, vključno z borom, ki lahko spodbudi zdravljenje kosti.[4] Jabolčni sok ima pomembno koncentracijo naravnih fenolov z nizko molekulsko maso (vsebujoč klorogene kisline, flavan-3-ol in flavonoide) in procianidin[5], ki nas lahko zaščitijo pred staranjem in zmanjšujejo verjetnost za razvoj raka in Alzheimerjeve bolezni.[6] Raziskave kažejo, da jabolčni sok povečuje koncentracijo acetilholina v možganih, kar izboljša spomin.[7] Kljub temu da je zdravilen, jabolčni sok vsebuje veliko sladkorja, kar ni dobro za naše zdravje. Ima 28 g ogljikovih hidratov (24 g sladkorja) na 220 g. Kot večina sadnih sokov tudi jabolčni sok vsebuje podobno količino sladkorja kot surovo sadje, vendar nima vsebnosti vlaknin.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. USDA Foreign Agricultural Service. World Apple Juice Situation. 2004-2005. Arhivirano 2009-08-26 na Wayback Machine. Pridobljen 20. februarja 2008
  2. "Vitamin C in selected varieties". Arhivirano iz spletišča dne 2005-10-23. Pridobljeno 2005-10-23.
  3. Apple Juice Arhivirano 2014-01-19 na Wayback Machine., The Sandringham Estate
  4. Parks and Edwards (2005) Boron in the Environment Pridobljen 13. avgusta 2008
  5. [1] Procianidin
  6. Lawson, Willow (8. marec 2006). "Apples and apple juice contain antioxidants that protect cells throughout the body, particularly the brain and heart". Psychology Today. Pridobljeno 2010-06-19.
  7. Apple Juice May Boost Memory. WebMD

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]