Jabolčni sok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jabolčni sok s tremi jabolki

Jabolčni sok je sadni sok, ki ga pridobimo z maceracijo in stiskanjem jabolk. Nastali sok, se lahko nadaljnjo obdela z encimsko ali centrifugalno fazo, tako, da odstranimo škrob in pektino, ki drži fino partikulacijo in suspenzijo, nato ga pasteriziramo in shranimo v stekleno, kovinsko ali kartonasto embalažo ali v naslednjem postopku obravnavamo s procesom dehidriranja v koncentrat.

Zaradi zapletene in drage opreme, je potrebno izločiti in razčistiti jabolčni sok iz večjih količin jabolk; jabolčni sok se običajno uporablja za komercialno proizvodnjo. V ZDA, je nefiltriran svež jabolčni sok proizveden v manjših proizvodnjah na območjih, kjer je pridelava jabolk zelo visoka, v obliki nerazčiščenega jabolčnega vina. Jabolčni sok je eden izmed najbolj pogostih sadnih sokov na svetu, s svetovno največjo proizvodnjo, ki prihaja iz Kitajske, Poljske, ZDA in Nemčije[1].

Vplivi na zdravje[uredi | uredi kodo]

Vitamin C se včasih doda za obogatitev okusa, ker je vsebina spremenljiva in veliko se ga zgubi v sami obdelavi.[2]. Vitamin C tudi pomaga preprečiti oksidacijo produkta.[3] Vsebnost drugih vitaminov je nizka, vendar jabolčni sok vsebuje različne minerale in hranila, vključno bor, ki lahko spodbudi zdravljenje kosti.[4] Jabolčni sok ima pomembno koncentracijo naravnih fenolov z nizko molekulsko maso (vsebujoč klorogene kisline, flavan-3-ol in flavonoli)in procianidin[5], ki nas lahko zaščitijo pred staranjem in zmanjšujejo verjetnost za razvoj raka in Alzheimerjeve bolezni.[6] Raziskave kažejo, da jabolčni sok povečuje acetilholin v možganih, kar izboljša spomin.[7]. Kljub temu, da je zdravilen, jabolčni sok vsebuje veliko sladkorja, kar ni dobro za naše zdravje. Ima 28 g ogljikovih hidratov (24 g sladkorja) na 0,22 kg. Kot večina sadnih sokov, tudi jabolčni sok vsebuje podobno količino sladkorja kot surovo sadje, vendar nima vsebine vlaken.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]