Jabolčni sok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jabolčni sok s tremi jabolki

Jabolčni sok je sadni sok, ki ga pridobimo z maceracijo in stiskanjem jabolk. Nastali sok se lahko nadaljnje obdela z encimsko ali centrifugalno fazo, tako da odstranimo škrob in pektin, ki drži fino partikulacijo in suspenzijo, nato ga pasteriziramo in shranimo v stekleno, kovinsko ali kartonasto embalažo ali v kasnejšem postopku dehidriramo v koncentrat.

Zaradi zapletene in drage opreme je potrebno izločiti in razčistiti jabolčni sok iz večjih količin jabolk; jabolčni sok se običajno uporablja za komercialno proizvodnjo. V ZDA je nefiltriran svež jabolčni sok proizveden v manjših proizvodnjah na območjih, kjer je pridelava jabolk zelo visoka, v obliki nerazčiščenega jabolčnega vina. Jabolčni sok je eden izmed najpogostejših sadnih sokov na svetu z največjo svetovno proizvodnjo, ki prihaja iz Kitajske, Poljske, ZDA in Nemčije.[1]

Vplivi na zdravje[uredi | uredi kodo]

Vitamin C je včasih dodan za obogatitev okusa, ker je vsebnost spremenljiva in se ga veliko izgubi med samo obdelavo.[2] Vitamin C tudi pomaga preprečiti oksidacijo produkta.[3] Vsebnost drugih vitaminov je nizka, vendar jabolčni sok vsebuje različne minerale in hranila, vključno z borom, ki lahko spodbudi zdravljenje kosti.[4] Jabolčni sok ima pomembno koncentracijo naravnih fenolov z nizko molekulsko maso (vsebujoč klorogene kisline, flavan-3-ol in flavonoide) in procianidin[5], ki nas lahko zaščitijo pred staranjem in zmanjšujejo verjetnost za razvoj raka in Alzheimerjeve bolezni.[6] Raziskave kažejo, da jabolčni sok povečuje koncentracijo acetilholina v možganih, kar izboljša spomin.[7] Kljub temu da je zdravilen, jabolčni sok vsebuje veliko sladkorja, kar ni dobro za naše zdravje. Ima 28 g ogljikovih hidratov (24 g sladkorja) na 220 g. Kot večina sadnih sokov tudi jabolčni sok vsebuje podobno količino sladkorja kot surovo sadje, vendar nima vsebnosti vlaknin.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. USDA Foreign Agricultural Service. World Apple Juice Situation. 2004-2005. Arhivirano 2009-08-26 na Wayback Machine. Pridobljen 20. februarja 2008
  2. »Vitamin C in selected varieties«. Arhivirano iz spletišča dne 23. oktobra 2005. Pridobljeno 23. oktobra 2005.
  3. Apple Juice Arhivirano 2014-01-19 na Wayback Machine., The Sandringham Estate
  4. Parks and Edwards (2005) Boron in the Environment Pridobljen 13. avgusta 2008
  5. [1] Procianidin
  6. Lawson, Willow (8. marec 2006). »Apples and apple juice contain antioxidants that protect cells throughout the body, particularly the brain and heart«. Psychology Today. Pridobljeno 19. junija 2010.
  7. Apple Juice May Boost Memory. WebMD

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]