Pojdi na vsebino

Ipavčeva hiša

Rojstna hiša Benjamina in Gustava Ipavca - Ipavčeva hiša
Notranjost
LegaObčina Šentjur
RKD št.728 (opis enote)[1]

Ipavčeva hiša je stavba v Zgornjem trgu v Šentjurju, kjer so delovali in bivali nekateri člani skladateljske in zdravniške rodbine Ipavec. Zgrajena je bila leta 1760. Hiša je danes preoblikovana v muzej s protokolarnimi prostori Občine Šentjur.[2] Obnovljena notranjost je postavljena v 19. stoletje, ohranjeni so mnogi artefakti, med njimi tudi klavir. V hiši so tudi vinska klet, poročna dvorana, manjša prireditvena dvorana, ob objektu pa je tudi t. i. Vrt Ipavčeve hiše, ki je preurejen v letni amfiteater. Na vrtu stoji tudi stara kamnita miza, lipa ter vodnjak arhitekta Jožeta Plečnika. Postavljena je stalna interaktivna razstava Ipavci. Skladatelji in zdravniki v Šentjurju, ki omogoča ogled s pomočjo navidezne resničnosti.[3]

Glej tudi:[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 728«. Geografski informacijski sistem kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  2. »Kulturna dediščina - Ipavčeva hiša - Turistični portal občine Šentjur«. www.turizem-sentjur.com. Pridobljeno 29. aprila 2020.
  3. »Odprli novo stalno razstavo v Ipavčevi hiši«. sentjur.net (v ameriški angleščini). 21. oktober 2018. Pridobljeno 29. aprila 2020.