Ipavci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
V Ipavčevi hiši

Ipavci [ípau̯ci] so slovenska rodbina, ki izhaja iz Bele krajine, od koder prihaja njen prvi vidnejši predstavnik, Jurij Ipavec.[1] Ipavci so bili po izobrazbi zdravniki, po srcu pa glasbeniki oz. skladatelji. Večina predstavnikov tega rodu se je šolala v Gradcu, nekateri pa tudi na Dunaju, torej v kulturnih mestih Evrope. Rodbina Ipavcev predstavlja pomemben dejavnik v razvoju slovenske kulture v času avstro-ogrske oblasti.

Najpomembnejši predstavniki te rodbine so:

Igor Grdina ugotavlja, da še ni povsem znan izvor Ipavcev. Sam je prišel do podatka, da se prvi priimek Ipavcev pojavi v 17. stoletju v belokranjskih matičnih knjigah. Po priimku Vipavec, kasneje Ipavec, so spoznali odsluženega vojaškega ranocelnika Jurija, ki je živel v belokranjskem kraju Gradac. Z njegovima sinovoma Matijo in Francem se začneta dve veji poznanih Ipavcev.[2]

Življenje Ipavcev si je skozi razstavo in v navidezni resničnosti možno ogledati v muzeju Ipavčeva hiša v Šentjurju,[3] kjer je tudi Ipavčev kulturni center.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Igor Grdina, Ipavci : zgodovina slovenske meščanske dinastije, 2. pregledana izd., Ljubljana, 2002
  2. Vatovec Einspieler, Violeta (10. november 2008). »V znamenju skladateljev Ipavcev«. Večer. Pridobljeno 5. aprila 2011.[mrtva povezava]
  3. »Kulturna dediščina - Ipavčeva hiša - Turistični portal občine Šentjur«. www.turizem-sentjur.com. Pridobljeno 29. aprila 2020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]