Vrt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vrt

Vrt je manjša kmetijska površina na kateri se sadi ali seje različne rastline, ki jih ljudje uporabljamo v prehrambene namene. Vrt praviloma oskrbuje z zelenjavo eno gospodinjstvo. Hrana privlači mnoge žuželke, pa tudi druge živali, kot so srnjad, ježi, plazilci...Živalski vrtovi, v katerih lahko opazujemo divje živali v umetno narejenih naravnih okoljih, so se prvotno imenovali zoološki vrtovi. Zahodni vrtovi pa skoraj v celoti temeljijo na rastlinah in beseda vrt pogosto pomeni okrajšavo botanični vrt.

Na vrtovih se lahko goji tudi druge rastline, na primer cvetje. Take vrtove imenujemo cvetlični vrt. V cvetličnih vrtovih je kombiniranih več vrst rastlin, različnih velikosti, barv, tekstur in vonjev tako da vzbudijo zanimanje in navdušijo naše čute.

V preteklosti je imel vrt tudi vlogo zelenega prostora za sprostitev, predvsem v okolici gradov in velikih vil, sestavljen pa je bil iz različnega drevja, grmovnic, stezic, vodnjakov in ribnikov. Taki vrtovi so imeli v preteklosti vlogo današnjih parkov. Nekateri vrtovi so narejene samo z namenom okrasiti okolico, medtem ,ko so nekateri uporabljeni za pridelovanje hrane, po navadi v ločenih delih včasih pa tudi pomešano z okrasnimi rastlinami. Vrtovi za pridelovanje hrane se razlikujejo od kmetij v tem da so dosti manjši, na njih je potrebno več ročnega dela in njihov namen je bolj usmerjen v kratkočasenje, uživanje in hobi. Vrtnarjenje je proces gojenja in vzdrževanja vrta. To lahko počne amater ali profesionalni vrtnar. Vrtnar pa lahko dela tudi v parku, obcestnih brežinah ali drugih javnih prostorih. Oblika vrta je stvaritev načrtov tlorisa in sajenja vrta in pokrajine. Lahko ga ustvarijo lastniki sami ali pa profesionalni oblikovalci.Večina profesionalnih oblikovalcev je izkušena v oblikovanju in pa v hortikulturi, zato imajo dobra znanja in izkušnje v uporabi rastlin. Nekateri profesionalni oblikovalci vrtov so tudi pokrajinski arhitekti, za katere je po navadi potrebna diploma in državna licenca. Elementi oblikovanja vrtov vključujejo tlorise trde pokrajine, kot so poti,skalnjaki,stene,vodni dodatki,območja za sedenje in nadstreški, kot tudi same rastline pri katerih je pozornost na njihove hortikulturne potrebe, njihov sezonski izgled, življenjska doba, način rasti, velikost,hitrost rasti in kombinacije z drugimi rastlinami in pokrajinskimi dodatki.

Pozornost se namenja tudi vzdrževalnim potrebam vrta vključno s časom ali financami na voljo za redno vzdrževanje, kar lahkovpliva na izbiro rastlin glede na hitrost rasti,širjenje rastlin, bodisi enoletnic ali trajnic, čas cvetenja in mnoge druge lastnosti. Najbolj pomembno v načrtovanju vrta pa je namen uporabe vrta, stil vrta in način kako bo prostor vrta povezan z domom ali drugimi strukturami, ki ga obkrožujejo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]