Industrija motornih vozil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nekdanji logotip podjetja

Industrija motornih vozil (kratica IMV) je bila družba, ki je izdelovala avtomobile v Novem mestu. Danes jo poznamo pod imenom REVOZ.

Zgodovina podjetja[uredi | uredi kodo]

Avtomobil IMV Austin 1300

Industrija motornih vozil je bila ustanovljena leta 1954 pod imenom Moto montaža. Licenčno je izdelovala vozila nemške znamke DKW. Od leta 1958 je delovala pod imenom IMV. Med letoma 1967 in 1972 je IMV v sodelovanju z British Leyland Motor Company (njihov najbolj znan model je bil Mini Moris) licenčno sestavljal osebne avtomobile znamke Austin, od leta 1973 dalje pa teče sodelovanje s tovarno Renault, v okviru katerega so v Novem mestu sestavljali modele Renault 4, Renault 5, Renault 12, Renault 18 in Renault Clio. Od leta 1989 je podjetje v celotni lasti francoske tovarne Renault, tako so z letom 1992 opustili tržno znamko IMV. Podjetje se od takrat imenuje REVOZ (REnault VOZila). Enota počitniških prikolic in avtodomov IMV je z letom 1995 prevzela ime Adria Mobil in postala samostojna gospodarska združba.

Podjetje Revoz[uredi | uredi kodo]

Danes je Revoz podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in komercializacijo vozil in je edini proizvajalec avtomobilov v Republiki Sloveniji. Lastnik podjetja je francoski Renault. V Novem mestu izdelujejo naslednje modele avtomobilov:

  • Renault Wind,
  • Renault Twingo,
  • Renault Twingo sport in
  • Renault Clio storia.

Podjetje predstavlja, z 8% skupnega izvoza, enega največjih izvoznikov v Sloveniji. Tako kot tudi družba Krka tudi Revoz v regiji veliko pripomore k zmanjševanju nezaposlenosti, saj zaposluje kar okoli 2.500 redno zaposlenih delavcev, poleg tega pa še vedno zaposlujejo tudi nove delavce.

Lastna proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Plod lastnega razvoja je bilo kombinirano vozilo, v katerega so sprva vgrajevali 1000-kubični motor DKW, pozneje pa 1600-kubični motor Renaultove in 2200-kubični motor Mercedesove izdelave. Še pomembnejši je bil razvoj počitniških prikolic in avtodomov, ki so se tržile pod blagovno znamko Adria.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]