Harry Potter in Feniksov red

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Harry Potter in Feniksov red  
Avtor J. K. Rowling
Naslov izvirnika Harry Potter and the Order of the Phoenix
Prevajalci Jakob J. Kenda
Država Združeno kraljestvo
Jezik angleški
Založnik Bloomsbury Press
Datum izida 21. junij 2003
Št. strani 766 (VB)
870 (ZDA)
Knjiga je del zbirke/serije
Serija Harry Potter
Predhodnik Harry Potter in ognjeni kelih
Naslednik Harry Potter in Polkrvni princ
Klasifikacija

Harry Potter in Feniksov red je peta knjiga iz serije Harry Potter pisateljice J. K. Rowling. Knjigo je v slovenščino prevedel Jakob J. Kenda. V Veliki Britaniji, Avstraliji in ZDA je izšla 21. junija 2003.

Na Bradavičarko pride nova učiteljica Kalavara Temyna, ki postane tudi velika inkvizitorka in začne nadzorovati ostale profesorje. Harry Potter ustanovi obrambni krožek. Harry se mora naučiti brambovolije, ker se ne zaveda povezanosti med njim in mojstrom črne magije. Mojster mu vdre v misli in ga zvabi na Ministrstvo za čaranje za skrivnost, kjer Harry s pomočjo prijateljev pride do prerokbe o njegovem življenju.

Vsebina poglavij[uredi | uredi kodo]

Feniksov red[uredi | uredi kodo]

Feniksov red je organizacija, ki se bori proti Tistemu, ki ga ne smemo imenovati (Mrlakensteinu). Ta organizacija poskuša temnemu čarovniku prekrižati njegove načrte, da bi zopet prišel na oblast.

V Feniksov red so včlanjeni:

V Feniksovem redu sta bila tudi Harryjeva starša (Lily Potter in James Potter), preden ju je Mrlakenstein ubil.

Loona Liupka[uredi | uredi kodo]

Loona Liupka je Harryjeva sošolka na Bradavičarki, vendar pa pripada Drznvraanu.

Je precej čudna, saj verjame v najneverjetnjše zgodbe iz revije Razkrito, katere urednik je njen oče Xenophilus Liupka.

Dumbledorjeva armada[uredi | uredi kodo]

Dumbledorjeva armada je krožek, ki ga organizirajo Harry Potter, Hermiona Granger in Ron Weasley. V krožku se učijo različne uporabne uroke, saj jim nova profesorica za obrambo pred mračnimi silami Kalavara Temyna tega ne dovoli.Vsi se zavedajo, da se bodo morali morda spopasti s coprniki.

V krožku je 26 dijakov iz Gryfondoma, Drznvraana ter Pihpuffa: Harry Potter, Hermiona Granger, Ron Weasley Neville Velerit, Dean Thomas, Lavender Brown, Cho Chang in njena prijateljica, Loona Liupka, Katie Bell, Alicija Spinnet, Angelina Johnson, Colin in Dennis Creevey, Ernie Macmillan, Justin Finch-Fletchley, Hannah Abbott, dekle in fant iz Pihpuffa, Anthony Goldstein, Michael Corner, Terry Boot, Ginny Weasley, dvojčka Weasley in Lee Jordan.

Ime krožka je predlagala Ginny Weasley, saj se Ministrstvo za čaranje najbolj boji prav tega, da bi Albus Dumbledore ustvaril lastno vojsko mladih čarovnikov.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]