Harry Potter in jetnik iz Azkabana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Harry Potter in jetnik iz Azkabana  
Avtor J. K. Rowling
Naslov izvirnika Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Prevajalci Jakob J. Kenda
Država Velika Britanija
Jezik angleški
Založnik Bloomsbury Press
Datum izida 8. julij 1999
Št. strani 317 (VB)
435 (ZDA)
Knjiga je del zbirke/serije
Serija Harry Potter
Predhodnik Harry Potter in dvorana skrivnosti
Naslednik Harry Potter in ognjeni kelih
Klasifikacija

Harry Potter in jetnik iz Azkabana (v angleščini Harry Potter and the prisoner of Azkaban) je tretja knjiga, ki jo je napisala pisateljica J. K. Rowling.

V slovenščino je knjigo prevedel Jakob J. Kenda, knjigo pa je izdala založba Epta.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba se začne, ko Dudleyjeva teta Marge pride na obisk k Dursleyjevim. Zaničuje Harryjeve starše, zato jo ta nehote začara. Marge se napihne kot balon in v hiši nastane kaos. Harryju je dovolj zaničujočega ravnanja z njim in kljub poročilu, da je nevarni morilec Sirius Black na prostosti, odide iz hiše.

Na neki temni ulici v senci opazi temnega psa, zato v strahu dvigne svojo palico, kar prikliče Viteza ponočnjaka, čarovniški avtobus. Z njim Harry pride do počenega kotla, kjer ga že čaka Cornelius Shushmaar, minister za čaranje. Ta je srečen, da se Harryju ni pripetilo nič hudega, zato ga ne kaznuje zaradi kršitve zakona o mladoletnem čaranju.

Kmalu po tem Harry sreča Weasleyjeve in Hermiono. Spoznajo, da je Sirius Black čarovnik, ki je pobegnil iz Azkabana, čarovniškega zapora. Harry presliši Arthurja in Molly Weasley, iz njunega pogovora pa sklepa, da želi Sirius Black ubiti prav njega. Preden odide na Bradavičarko mora Arthurju obljubiti, da Siriusa Blacka ne bo iskal.

Na vlaku ki pelje do šole spoznajo novega učitelja obrambe pred mračnimi silami, Remusa Wulfa. Na vlaku se pojavi morakvar in Harry omedli, zbudi pa ga profesor Wulf in mu ponudi košček čokolade.

Neke noči se Ron prebudi s kričanjem in govori, da je videl Siriusa Blacka z nožem. Zavesa na njegovi postelji je razrezana, prav tako kot slika Debele gospe ki straži vhod v Gryfondomovsko dnevno sobo. Na njeno mesto dajo drugo sliko.

Profesor Wulf jim pri uri predstavi bavkarja, in vsi se soočijo z njim, ko pa je na vrsti Harry se pokaže kot morakvar in profesor Wulf ga odžene z urokom varuha. Kasneje tudi Harryja nauči uporabljati ta urok.

Ruralus Hagrid na šoli poučuje nego čarobnih živali in pošasti ter učence seznani s hipogrifi. Harry spozna Žrebokluna, ki kasneje rani Dreca Malfoya, a samo zato ker ga je izzval. Kasneje ga skušajo usmrtiti, a ga rešita Harry in Hermiona, ko odpotujeta v preteklost.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]