J. K. Rowling

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Picto infobox auteur.png
J. K. Rowling
*
Joanne Rowling prejema častni doktorat na Univerzi v Aberdeenu leta 2006.
Rojstno ime:Joanne Rowling
Rojstvo: (1965-07-31) 31. julij 1965 (53 let)
Yate, Gloucestershire, Anglija
Poklic(i):pisateljica
Narodnost:britanska
Pomembnejša dela:serija Harry Potter
Spletni naslov:http://www.jkrowling.com

Joanne "Jo" Murray (rojena kot Joanne Rowling, bolje znana pod psevdonimom J. K. Rowling), britanska pisateljica, * 31. julij 1965.

Rowlingova je napisala popularno zbirko Harry Potter, ki obsega sedem romanov, in še nekaj knjig, povezanih s čarovniškim svetom Harryja Potterja, med drugim Quidditch skozi zgodovino (Quidditch Through the Ages), Magične živali (Fantastic Beasts and Where to Find Them) in Povesti barda Birtcha (The Tales of Beedle the Bard).

Leta 2008 je bila po podatkih seznama najbogatejših revije Sunday Times dvanajsta najbogatejša ženska v Združenem kraljestvu.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Po končanem študiju je najprej delala za eno izmed dobrodelnih organizacij, nato pa na Portugalskem učila angleščino. Ko se je vrnila, je na vlaku dobila zamisel za knjige o Harryju Potterju, o katerem je pisala v svojem literarnemu prvencu. Da je napisala prvi roman, je potrebovala pet let, temu pa sta sledili še dve leti zavrnitev, preden je knjiga končno izšla. Kratico J. K. Rowling ji je predlagal založnik, ker se je bal, da dečki ne bodo hoteli brati fantazijskega romana ženske.

Pisateljica podpira veliko dobrodelnih akcij, ustanovila je tudi dobrodelno organizacijo Lumos, ki pomaga spremeniti življenje otrokom iz neprivilegiranih okolij.

Delo[uredi | uredi kodo]

Najbolj znano delo J. K. Rowling je zbirka o Harryju Potterju, ki obsega sedem knjig. Po svetu je bilo prodanih prek 450 milijonov izvodov, zbirka pa je prevedena v 74 jezikov. Po romanih je nastala tudi serija osmih filmskih uspešnic.

Pisateljica je za svoje delo prejela številne nagrade, med drugim je prva prejela dansko nagrado Hansa Christiana Andersena za književnost, ki jo od leta 2010 podeljujejo za otroška dela, ki najbolje oživljajo duha velikega pravljičarja.

Izbrana dela:

Viri in literatura[uredi | uredi kodo]

Rowling, J. K., 2013. Nadomestne volitve. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS)


Književnost Ta biografski članek o književniku je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.