Neville Velerit

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Lik iz serije Harry Potter
Neville Velerit
Neville Longbottom
Matthew Lewis kot Neville Velerit v filmu Harry Potter in jetnik iz Azkabana .
DomGryfondom
SpolMoški
Barva las? (svetlo rjava)
Barva oči?
PorekloČistokrven
PripadnostDumbledorjeva armada
Filmska upodobitev - igralecMatthew Lewis
Prvi nastopHarry Potter in kamen modrosti

Neville Velerit (angleško Neville Longbottom) je izmišljena oseba iz romanov o Harryju Potterju angleške pisateljice J. K. Rowling.

Neville je Harryjev sošolec na Bradavičarki. Tudi on je Gryfondomec, čeprav se ne zdi preveč pogumen. A vendar med Harryjevim petim letnikom temu med napetim dogajanjem na Ministrstvu za čaranje pomaga po svojih najboljših močeh in tudi ob najstrašnejših težavah ne izgubi poguma.

Neville je sin Franka in Alice Velerit, vendar živi pri svoji babici, saj je Krasotilya L'Ohol njegova starša s kletvijo križanih psihično popolnoma uničila. Sedaj sta Frank in Alice v čarovniški bolnišnici Svetega Munga.

Ko je Sybila Trelawney profesorju Dumbledoreju povedala prerokbo, v kateri je napovedala Mrlakensteinov padec, bi bil razlog za njegov konec lahko Harry, ali pa Neville. Oba sta bila rojena ob koncu junija, rojena pa sta bila staršem, ki so Mrlakensteinu pobegnili že trikrat. A ta je kot svojega največjega tekmeca označil Harryja, zato ta premore moči, ki jih Neville ne bo nikoli.

Po šolanju na Bradavičarki, Neville postane učitelj rastlinoslovja.