Hagija Sofija, İznik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hagija Sofija
Ἁγία Σοφία
Ayasofya
Pogled na Hagijo Sofijo v Niceji po obnovi leta 2012
Lokacijaİznik, Turčija
Tip
Materialrimska opeka
Začetek gradnje325 (325)
Zaključek gradnje1065 (1065)
Posvečeno Sveta modrost, sklicevanje na drugo osebo Trojice ali Jezusa Kristusa
Spletna stranUradna spletna stran

Hagija Sofija (dobesedno 'sveta modrost'; starogrško Ἁγία Σοφία, latinizirano: Hagía Sophía; turško Ayasofya) v İzniku (Nicea) v provinci Bursa v Turčiji je bila zgrajena kot bazilikalna cerkev iz bizantinskega obdobja.[1] Po osmanskem osvajanju so jo preuredili v Orhanovo mošejo (turško Orhan Camii), leta 1935 pa so jo spremenili v muzej. Cerkev je zdaj spet v službi kot mošeja. Stoji v središču mesta İznik, znotraj starega obzidanega območja.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prva cerkev, zgrajena na tem mestu, je bila zgrajena v 4. stoletju. Tukaj je bil prvi koncil v Nikeji leta 325. Cerkev je bila pozneje obnovljena pod pokroviteljstvom cesarja Justinijana I. sredi 6. stoletja.[2] Leta 787 je gostil drugi koncil v Nikeji, ki je uradno končal prvo obdobje bizantinskega ikonoklazma.[3][4] Cerkev iz Justinijanove dobe je uničil potres v 11. stoletju, sedanja stavba pa je bila postavljena okoli leta 1065 nad ruševinami starejše.

Cerkev Hagije Sofije je bila spremenjena v Orhanovo mošejo po padcu Nikeje v roke Osmanskih Turkov, ki jih je vodil Orhan Ghazi leta 1331. Nadaljevala je z delovanjem kot mošeja do leta 1935, ko je bila pod režimom Mustafe Kemala Atatürka določena za muzej.[5] Novembra 2011 je bila ponovno spremenjena v mošejo.[6]

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Ostanki Hagije Sofije leta 1962 (foto Paolo Monti)

Sedanja bazilikalna stavba, ki večinoma izvira iz leta 1065 obnove cerkve, je sestavljena iz osrednje ladje z dvema stranskima ladjama. Pred prezidavo pod Osmani je imela cerkev dve vrsti trojnih arkad na stebrih, ki so nosili svetlobno nadstropje s petimi okni.[7] Po pretvorbi stavbe v mošejo v 14. stoletju so jo prenovili, med drugim dodali mihrab. Med vladavino Sulejmana Veličastnega v 16. stoletju je bila cerkev po katastrofalnem požaru obnovljena in zgrajen minaret.[8] Arhitekt Mimar Sinan je bil približno v tem času tudi naročen za oblikovanje okraskov, ki bodo krasili stene mošeje.

Obnova (ali ponovna gradnja) takšne zgodovinske cerkve, da bi jo lahko ponovno uporabili kot mošejo, je bila – in ostaja – zelo sporna. Delo je potekalo med letoma 2007 in 2011.[9]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »İznik«. UNESCO World Heritage Centre.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  2. Möllers, Sabine (1994). Die Hagia Sophia in Iznik, Nikaia. Alter: Verlag und Datenbank für Geisteswissenschaften.
  3. »Hagia Sophia in Nicaea«. The Byzantine Legacy.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  4. Noble, Thomas F. X. (2012). Images, Iconoclasm, and the Carolingians. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
  5. »Hagia Sophia in İznik: Historical Church Turned Mosque«. 14. junij 2018.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  6. »The Church That Politics Turned Into a Mosque«. International Herald Tribune. 9. februar 2012. Pridobljeno 12. februarja 2017 – prek The New York Times.
  7. Richard Krautheimer, Early Christian and Byzantine Architecture, 4th edition, 1986, p365.
  8. »Hagia Sophia, 'a mosque of conquest' in İznik«. Hürriyet Daily News.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  9. »Ayasofya Orhan Camiisindeki restorasyon sorunları ufak tefekmiş! haberi«. Arkeolojik Haber. Pridobljeno 30. avgusta 2022.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]