Geo (revija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Logotip revije

Geo je bila poljudnoznanstvena revija, podobna Gei, Življenju in tehniki ter drugim slovenskim poljudnoznanstvenim revijam. Kot ostali dve reviji je izhajala vsak mesec. Izdajalo jo je podjetje Adria Media, glavni urednik je bil Tadej Golob.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sprva je začela izhajati v Nemčiji leta 1976. Od takrat se je revija pojavila še v mnogih drugih državah: Bolgarija, Češka, Finska, Francija, Grčija,Hrvaška, Indija, Italija, Japonska, Koreja,Litva,Latvija, Madžarska, Romunija, Rusija, Slovaška, Slovenija, Španija, Turčija in v ZDA.

V Sloveniji je začela izhajati marca leta 2006 in je še povečala skupno prodajno naklado ki je že takrat znašala preko 10 milijonov prodanih izvodov. Prva številka, ki jo je bilo možno kupiti v slovenščini, je bila aprilska številka z naslovom »Čudežni človek«.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Naslovnica revije

V vsaki številki revije so bili članki, ki so obravnavali tematike z vsega sveta. Teme so bile raznolike, od narave, rastlin in živali preko tehnike pa vse do ljudi, narodnosti in kultur.

V vsaki številki revije je bil tudi kakšen članek, ki je obravnaval Slovenijo.

Teme[uredi | uredi kodo]

V arhivu se nahajajo tudi preostale številke revije Geo.

Prenehanje izhajanja[uredi | uredi kodo]

Pri Geu je bila kriza od vsega začetka, in postajalo ni nič bolje. Zmanjševal se je obseg same revije, hkrati pa se je dražila.

Ko se je revija približala drugi obletnici, ki je bila določena kot tista mejna, po kateri mora revija postati samozadostna ali pa ne bo več izhajala, je postalo jasno, da je bila zadnja izdana številka Geo tudi prav zares zadnja.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]