Galatščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Galatščina
PodročjeGalatija (Mala Azija)
Izumrldomnevno v 6. stol. n. št.
Jezikovne kode
ISO 639-3xga
Seznam Linguist
xga
Glottologgala1252[1]
{{{mapalt}}}
Rimska provinca Galatija v Mali Aziji

Galatščina je izumrl keltski jezik, ki so ga v starem veku govorili Kelti v pokrajini Galatiji v Mali Aziji.

Galatija leži v osrednjem delu današnje Turčije, ime pa je dobila po keltskem ljudstvu Galcev. Kelti so namreč v 3. in 2. stoletju pr. n. št. prodrli čez Balkan, prečkali Helespont (današnje Dardanele) in se naselili v Mali Aziji.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Galatščina pripada podskupini celinskih keltskih jezikov. Izpričana je zgolj v obliki glos (citatnih besed) ter osebnih, krajevnih in etničnih imen, ki so jih dokumentirali klasični grški pisci in ki razodevajo keltski izvor: primera sta ime ljudstva Tectosages in krajevno ime Drunemeton (Russell 1995: 3).

Ker je jezikovno gradivo galatščine zapisano v grški pisavi in v delno helenizirani obliki, njegove glasoslovne in oblikoslovne poteze niso vselej jasne, prevladuje pa mnenje, da galatščina kaže podobne razvojne poteze kot galščina. Celo Sveti Hieronim v 4. stoletju poroča, da ga galatski jezik spominja na galsko narečje ljudstva Treverov v današnjem nemškem Porenju (Ball in Fife 1993: 4, 46-47).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, ur. (2017). "Galatian". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

v španščini: