Faradayeva konstanta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Faradayeva konstánta [fêredejeva ~] je v fiziki in kemiji konstanta, ki podaja jakost električnega naboja enega mola elektronov.[1] Imenuje se po angleškem fiziku in kemiku Michaelu Faradayu. Čeprav je konstanto v večini primerov nadomestila standardna izpeljana enota SI coulomb, se Faradayeva konstanta še vedno veliko uporablja pri računanju v elektrokemiji. Njena trenutna sprejeta vrednost je:[2][3]

Faradayeva konstanta F je povezana z drugima dvema fizikalnima konstantama:

kjer je:

NA je Avogadrovo število, e0 pa osnovni naboj, oziroma jakost električnega naboja elektrona, ali protona. Ta zveza velja, ker je količina naboja mola elektronovov enaka količini naboja enega elektrona, pomnoženega s številom elektronov v molu.

Vrednost F je bila najprej določena s tehtanjem količine srebra izločenega v elektrokemični reakciji, pri kateri je določen čas tekel izmerjeni električni tok in s pomočjo Faradayevega zakona za elektrolizo.[4] Nadaljujejo raziskave za točnejše določevanje povezanih konstant F, NA in e0.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Izraz »jakost« je mišljen v smislu »absolutne vrednosti«. Električni naboj elektrona je negativen, F pa je pozitivna.
  2. CODATA 2006
  3. Mohr; Taylor (2005).
  4. NIST Introduction to physical constants

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Mohr, Peter J.; Taylor, Barry N. (2005), »CODATA recommended values of the fundamental physical constants: 2002«, Rev. Mod. Phys., 77 (1): 1–107, doi:10.1103/RevModPhys.77.1