FN MAG

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
FN MAG
FN MAG.jpg
Puškomitraljez FN MAG Slovenske vojske opremljen z optičnim namerilnikom C79.
Vrsta: univerzalni mitraljez
Država izvora: Flag of Belgium (civil).svg Belgija
Zgodovina uporabe
V uporabi: 1958 - danes
Uporabniki: glej Uporabniki
Vojne: kongoška kriza[d], jomkipurska vojna, War of Attrition[d], šestdnevna vojna, južnoafriška mejna vojna[d], First Libyan Civil War[d], falklandska vojna, zalivska vojna, Prva čečenska vojna, druga čečenska vojna, iraška vojna in Vojna v Afganistanu[d]
Zgodovina izdelave
Konstruktor: Ernest Vervier[d]
Leto zasnove: 1950
Proizvajalec: Fabrique Nationale
V proizvodnji: 1958 do danes
Število izdelanih: 200.000
Značilnosti
Teža: 11,8 kg
Dolžina: 1260 mm
Dolžina cevi: 630 mm

Naboj: 7,62×51 NATO
Način delovanja: odvod smodniških plinov, zaklep z naslonom, odprt zaklep
Hitrost streljanja: 650–1000 nabojev/min
Hitrost na ustju: 840 m/s
Učinkoviti domet: 800 m

FN MAG (fran. Mitrailleuse D'Appui General - mitraljez za univerzalno podporo) je belgijski puškomitraljez, ki ga je v petdesetih letih prejšnjega stoletja v tovarni Fabrique Nationale (FN) razvil Ernest Vervier . Do danes je puškomitraljez doživel številne predelave in izboljšave tako da danes obstaja več kot pet verzij tega orožja ter številne podverzije. Ker je preizkušeno in izredno zanesljivo orožje ga uporabljajo več kot 70 državah po vsem svetu med kateri je tudi Slovenska vojska.

Puškomitraljez je bil izdelan v kalibru 7,62 mm in uporablja NATO strelivo 7,62x51. Je zračno hlajeno orožje, ki deluje na principu odvoda smodniških plinov in odprtega zaklepa. Z orožjem je možno streljati le v rafalnem načinu. Masa orožja znaša 11,8 kg. Omogoča izredno hitro streljanje s kadenco od 650 do 1000 nab./min. Zaradi te hitrosti streljanja je 630 mm dolgo cev ob pregretju možno zamenjati. Polni se iz leve strani s trakovi po 50 nabojev. Orožje je mogoče predelati v mitraljez in sovprežni mitraljez. Z njim je možno učinkovito delovanje na sovražnika oddaljenega do 800 m, največji uporabni domet orožja pa znaša od 1.500 m do 1.800 m.

Uporabniki[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]