Brzostrelka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
MP18, prva prava brzostrelka
Brzostrelka Thompson v rokah njenega izumitelja Johna Thompsona
Moderna brzostrelka MP5

Brzostrelka je podskupina ročnega strelnega orožja, ki je prenosno, avtomatsko in namenjeno za bojevanje iz bližine. Zaradi dolžine cevi je brzostrelka vmesna podskupina med kratkocevnim in dolgocevnim orožjem. Osnovna razlika med brzostrelkami in jurišnimi puškami je v tem, da brzostrelke uporabljajo pištolsko strelivo. To in krajša cev jim zmanjša domet, tako da je njihovo delovanje učinkovito in smiselno na razdaljah do 100 m (pri nekaterih do 200 m).

Ravno zaradi kratkega dometa, ki je precej krajši kot pri jurišnih puškah ter zaradi omejene prebojnosti, ki jo nudi strelivo za pištole, se brzostrelke dandanes manj uporabljajo. Predvsem v vojaških krogih na veljavi pridobivajo karabinke.

Brzostrelke uporabljajo vojaki, ki potrebujejo kratko, a avtomatsko orožje (npr. kurirji, posadke oklepnih vozil, vojaških helikopterjev, specialne sile,...) Glede na uporabo se delijo na enoročne (Uzi, Ingram...) in dvoročne (MP-5, Model 61 škorpijon...) Enoročne so tako bolj podobne avtomatskim pištolam, dvoročne pa jurišnim puškam.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]