Epimenid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Epimenid
Portret
Rojstvo 7. stoletje pr. n. št.
Smrt 6. stoletje pr. n. št.
Poklic pisatelj, filozof, pesnik

Epimenid (tudi Epimenides) [epimeníd/epimenídes] (starogrško Ἐπιμενίδης: Epimenídes), starogrški polmitološki duhovnik, prerok in filozof-pesnik, * 6. stoletje pr. n. št., Festos, Kreta.

Epimenid naj bi za petdeset let zaspal v kretski jami, ki je bila za Zevsa sveta. Po prebuditvi je imel dar preroštva. Kasneje naj bi živel v kretskem mestu Knosos.

Plutarh je v svojem delu Življenje Solona zapisal, da je Epimenid očistil Atene, po onesnaženju, ki so ga prinesli Alkmenidi, in, da je njegovo znanje o žrtvovanju in prenovi pogrebnih opravil zelo pomagalo Solonu pri njegovi prenovi atenske države. Diogen Laert je ohranil več ponarejenih pisem med Epimenidom in Solonom v svojem delu Življenje filozofov. Epimenid naj bi prerokoval tudi v Sparti o vojaških zadevah.

Ni jasno, kdaj je Epimenidov paradoks, različica paradoksa o lažnivcu, postal povezan z njim. Kot zgleda Epimenid sam ni želel vnesti kakšne ironije ali paradoksa v svojo izjavo: »Vsi Krečani so lažnivci.« V srednjem veku so raziskovali več oblik paradoksa o lažnivcu, znanim pod imenom insolubilia, vendar niso bili povezani z Epimenidom. Bertrand Russell je v svojem članku o teoriji tipov leta 1908 nezmotljivo povezal Epimenidovo pesnitev in paradoks o lažnivcu.

Po Epimenidu se imenuje krater Epimenid na Luni.