Epimenid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Epimenid
Portret
Rojstvo 7. stoletje pr. n. št.
Knossos
Smrt 6. stoletje pr. n. št.
Poklic pisatelj, filozof, pesnik

Epimenid (starogrško Ἐπιμενίδης: Epimenídes), starogrški polmitološki duhovnik, prerok in filozof pesnik, * 6. stoletje pr. n. št., Fajstos, Kreta.

Epimenid naj bi za 50 let zaspal v kretski jami, ki je bila za Zevsa sveta. Po prebuditvi je imel dar preroštva. Živel naj bi v kretskem mestu Knosos.

Plutarh je v svojem delu Življenje Solona zapisal, da je Epimenid očistil Atene po onesnaženju, ki so ga prinesli Alkmajonidi in da je njegovo znanje o žrtvovanju in prenovi pogrebnih opravil zelo pomagalo Solonu pri njegovi prenovi atenske države. Diogen Laertski je ohranil več nepristnih pisem med Epimenidom in Solonom v svojem delu Življenje in misli znamenitih filozofov. Epimenid naj bi prerokoval tudi v Šparti o vojaških zadevah.

Ni jasno, kdaj je Epimenidov paradoks, različica paradoksa o lažnivcu, postal povezan z njim. Verjetno Epimenid sam ni želel vnesti ironije ali paradoksa v svojo izjavo: »Vsi Krečani so lažnivci.« V srednjem veku so raziskovali več oblik paradoksa o lažnivcu, znanim pod imenom insolubilia, vendar niso bili povezani z Epimenidom. Bertrand Russell je v svojem članku o teoriji tipov leta 1908 nezmotljivo povezal Epimenidovo pesnitev in paradoks o lažnivcu.

Po Epimenidu se imenuje krater Epimenid na Luni.