Denis Trček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Denis Trček
Rojstvo1963
Kranj
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicračunalnikar

Denis Trček, slovenski računalnikar, univerzitetni profesor, * 1963, Kranj.

Trček je leta 1988 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je nato leta 1995 še doktoriral iz komunikacijske varnosti.

Po diplomi se je najprej zaposlil v podjetju Iskra, nato pa na Inštitutu "Jožef Stefan" v Ljubljani. Leta 2007 se je kot pedagog zaposlil na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer od leta 2012 deluje kot redni profesor [1]. Na fakulteti vodi Laboratorij za e-medije [2] in programsko skupino Vseprisotno računalništvo [3].

Leta 2002 je kot raziskovalec gostoval na Univerzi Ludwiga Maximiliana v Münchnu, leta 2015 pa kot Fulbrightov štipendist na Univerzi Stanford v ZDA [4]. Trček je bil oziroma je še član nacionalnih in mednarodnih strokovnih teles, kot je na primer European Network and Information Security Agency (ENISA) [5] in IFIP working group 11.2 (Pervasive Systems Security) [6]. Kot vabljeni predavatelj se je udeležil številnih znanstvenih srečanj po Evropi in ZDA, vabljena predavanja pa je imel po številnih tujih univerzah [7].

Strokovno se je najprej ukvarjal z uvajanjem interneta v takratno Jugoslavijo, nato pa je začel raziskovati varnost in zasebnost na računalniških omrežjih in v informacijskih sistemih. Iz te problematike je Trček objavil več kot sto znanstvenih člankov in znanstveno monografijo pri založbi Springer [7].

Izbrana bibliografija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]