Delta krilo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Indijski lovec HAL Tejas z delta krilom
Britanski bombnik Vulcan
MIG-21 z delta krilom

Delta krilo je tip letalskega krila, ki ima obliko trikotnika. Ime je dobil zaradi podobnosti grški črki delta (Δ).

Prva praktična uporaba je bila v konfiguraciji "brezrepno delta krilo" - krilo brez repnega horizontalnega višinskega stabilizatorja

Različice delta kril[uredi | uredi kodo]

Povsem delta krila niso zaželjena, ker se zračni tok odlepi pri velikih vpadnih kotih in imajo velik zračni upor pri nizkih višinah. Veliko modernih lovcev, kot so npr. JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon in Dassault Rafale, uporabljajo delta krilo v kombinaciji s kanardi.

Delta z repom (ang. Tailed Delta)– je konfiguracija, kjer je dodan horizontalni repni del s kotrolnimi površinami za boljšo manevrirnost, primer takega letala je Mikojan-Gurevič MiG-21.

Prirezana delta (ang. Cropped Delta) – konci kril so odrezani, kar zmanjša upor na koncih kril pri velikih vpadnih kotih. Primer je ameriški lovec F-16 (F-16 je hkrati tudi delta z repom).

Obstajajo tudi druge oblike kot so compound delta, dvojna delta (ang. Double Delta) in cranked arrow, pri katerem ima prednji del krila večji naklon in zadnji del krila manjši. Ta dizajn generira vzgon bolj kontrolirano, zmanjša upor in omogoča pristanek pri manjši hitrosti. Primeri letal so Saab Draken, F-16XL "Cranked Arrow" in študija High Speed Civil Transport. Nadzvočno potniško letalo Concorde je uporabljalo ogee delta (ali ogival delta) krilo.

" "
Brezrepna dela
" "
Delta z repom
" "
Prirezana delta
" "
Compound delta
" "
Cranked arrow
" "
Ogival delta

Letala z delta krili[uredi | uredi kodo]

Prototipi oziroma raziskovalna letala[uredi | uredi kodo]