Pojdi na vsebino

Krilo delta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Delta krilo)
Indijski lovec HAL Tejas s krilom delta
Britanski bombnik Vulcan
MIG-21 s krilom delta

Krilo delta je tip letalskega krila, ki ima obliko trikotnika. Ime je dobilo po podobnosti grški črki delta (Δ). Prvič so ga praktično uporabili v konfiguraciji »brezrepno krilo delta« - krilo brez repnega horizontalnega višinskega stabilizatorja.

Različice kril delta[uredi | uredi kodo]

Krila popolnoma delta niso zaželena, saj se zračni tok pri velikih vpadnih kotih odlepi in imajo pri nizkih višinah velik zračni upor. Veliko sodobnih lovcev, npr. JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon in Dassault Rafale, uporablja krilo delta v kombinaciji s kanardi.

Delta z repom (ang. Tailed Delta)– je konfiguracija, kjer je dodan horizontalni repni del s kotrolnimi površinami za boljšo manevrirnost, zgled takega letala je Mikojan-Gurevič MiG-21.

Prirezana delta (ang. Cropped Delta) – konci kril so odrezani, kar zmanjša upor na koncih kril pri velikih vpadnih kotih. Zgled je ameriški lovec F-16 (F-16 je hkrati tudi delta z repom).

Obstajajo tudi druge oblike, kot so sestavljena delta (compound delta), dvojna delta (double delta) in počena puščica (cranked arrow), pri kateri ima prednji del krila večji naklon in zadnji del krila manjši. Ta oblika ustvarja vzgon bolj kontrolirano, zmanjša upor in omogoča pristanek pri manjši hitrosti. Zgledi letal so Saab Draken, F-16XL "Cranked Arrow" in študija High Speed Civil Transport. Nadzvočno potniško letalo Concorde je uporabljalo sigmoidno krilo (ogee delta, tudi ogival delta).

" "
Brezrepna delta
" "
Delta z repom
" "
Prirezana delta
" "
Sestavljena delta
" "
Počena puščica
" "
Sigmoidna delta

Letala s krili delta[uredi | uredi kodo]

Prototipi oziroma raziskovalna letala[uredi | uredi kodo]