Džamija v Logu pod Mangartom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Džamija

Džamija (mošeja) v Logu pod Mangartom (Bovec) je bila prva in do danes edina džamija, ki je bila zgrajena na področju Slovenije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Džamijo so zgradili Bošnjaki pripadniki 4. bosansko-hercegovskega pehotnega polka Avstro-ogrske kopenske vojske[1], ki so bili poslani na soško fronto. Zaradi verskih potreb so, z dovoljenjem oblasti, novembra 1916 zgradili manjšo džamijo, ki je imela kupolsko streho in manjši štirikotni minaret. Večina zgradbe je bila iz klesanega kamna, medtem ko je bilo predverje iz izrezljanega lesa. Objekt je obdajal kamniti zid in železna ograja s portalom.

V bližini džamije je bilo zasnovano vojaško pokopališče Log pod Mangartom, kjer so pokopavali padle avstro-ogrske vojake vseh veroizpovedi.

S koncem prve svetovne vojne so Bošnjaki zapustili Slovenijo in džamija je začela propadati. Italija, ki je to področje zasedla, je nato propadajoče poslopje porušila.

Kakor piše Ahmed Pašić na spletni strani Bosnjaci.net, obstaja le 6 fotografij, ki upodabljajo džamijo in jih je on iskal po domovih domačinov.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Marko Simić: Po sledeh soške fronte (Ljubljana, 1996), str. 95.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]