Pojdi na vsebino

Cerkev sv. Jere, Trdinov vrh

Cerkev sv. Jere
Cerkev sv. Jere se nahaja v Slovenija
Cerkev sv. Jere
Cerkev sv. Jere
Geografski položaj v Sloveniji
45°45′36″N 15°19′1″E / 45.76000°N 15.31694°E / 45.76000; 15.31694
KrajGabrje (Trdinov vrh)
Država Slovenija
Verska skupnostRimskokatoliška
PatrocinijJedrt Nivelska
Zgodovina
Statuspodružnična cerkev
Zgrajena3. september 1447
(prva omemba)
Arhitektura
Funkcionalno stanjeruševine
ArhitektBorut Simič
Porušenakonec 18. stoletja
Lastnosti
Materialikamen
Uprava
ŽupnijaŠentjernej
ŠkofijaNovo mesto
MetropolijaLjubljana
Gorjanci - Razvaline cerkve sv. Jere na Trdinovem vrhu
LegaMestna občina Novo mesto
RKD št.8662 (opis enote)[1]

Cerkev sv. Jere (sv. Jedrti) na Trdinovem vrhu je ruševinska cerkev, ki je formalnopravno podružnična cerkev Župnije Šentjernej. Leta 2012 so pod spomeniškim varstvom ruševine očistili in sanirali ter postavili streho s kovinsko konstrukcijo po načrtu arhitekta Boruta Simiča. Cerkev se nahaja v vasi Gabrje, in sicer tik ob slovensko-hrvaški meji, ki poteka le nekaj metrov južneje od cerkve. Še nekaj metrov južneje (in torej že na hrvaški strani) se nahajajo ruševine cerkve sv. Elije. V neposredni bližini (na slovenski strani) se nahaja tudi 90 m visok telekomunikacijski stolp.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V listini iz 3. septembra 1447, v kateri se cerkev prvič omenja, sta Friderik II. Celjski in njegov sin Ulrik II. Kartuziji Pleterje podarila skrbništvo nad samostanskimi gozdovi na Gorjancih. Cerkev je hkrati označevala mejo pleterske gozdne posesti, kjer so se po urbarju kostanjeviškega gospostva iz leta 1625 stikale meje kostanjeviškega, pleterskega, žumberškega in mehovskega deželnosodnega okraja. Cerkev je bila takrat že v slabem stanju. Zato in zaradi bližine uskokov so bogoslužna oblačila in zvon prenesli v cerkev sv. Janeza v Gabrje.

Po Valvasorju naj bi bila cerkev sv. Jere zaslužna za mnoge čudežne ozdravitve. Tam naj bi namreč spregledali slepi in shodili hromi.

Ostaline cerkve so bile leta 2012 obnovljene in narejena je bila nova streha. 30. junija 2013 je bila slovesna sveta maša z blagoslovitvijo cerkve, ki jo je vodil novomeški škof Andrej Glavan, sodelovali pa so tudi predstavniki Grškokatoliške cerkve s hrvaške strani. Sledil je kulturni program, ki je bil namenjen tudi proslavi ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo naslednji dan (1. julija).[2][3]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 8662«. Geografski informacijski sistem kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  2. Blagoslov cerkve sv. Jere na Trdinovem vrhu, Skofija-novomesto.si, pridobljeno 3. november 2013.
  3. Cerkev in kip sv. Jere po 200 letih vabita k obisku, Dolenjskilist.si, pridobljeno 3. november 2013.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]