Avtocesta A4

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Avtocesta A4
Karte A4 SI.svg
A4 Draženci-Marjeta (2).JPG
Osnovni podatki
Dolžina: 33,7 km
Trajanje gradnje: 2007-2018
Priključki
AB-Kreuz-grün.svg (7) Razcep Slivnica Autokinetodromos A1 number.svg E 59 E 57 x,x km
AB-AS-grün.svg (1) Letališče Maribor x,x km
AB-AS-grün.svg (2) Marjeta na Dravskem Polju x,x km
BAB-Grenze.svg Cestninska postaja Prepolje x,x km
AB-AS-grün.svg (3) Zlatoličje x,x km
AB-Tank.svg AB-Rast.svg Počivališče Dravsko Polje Pfeil unten.svg Pfeil oben.svg x,x km
AB-AS-grün.svg (4) Hajdina x,x km
AB-Kreuz-grün.svg (5) Razcep Draženci x,x km
AB-AS-grün.svg (6) Lancova vas x,x km
AB-AS-grün.svg (7) Podlehnik x,x km
AB-Tank.svg AB-Rast.svg Počivališče Podlehnik Pfeil unten.svg Pfeil oben.svg (v izgradnji) x,x km
AB-AS-grün.svg (8) Zakl (v izgradnji) x,x km
BAB-Grenze.svg Mednarodni mejni prehod Gruškovje x,x km
E 59Nadaljevanje ceste na Hrvaškem A2

Avtocesta A4 je načrtovana avtocesta od avtocestnega razcepa Slivnica proti mejnemu prehodu Gruškovje na meji z Republiko Hrvaško. Na hrvaški strani se nadaljuje po avtocesti A2 proti Zagrebu.

Avtocesta A4 je sestavni del evropskih poti E59

Odsek Slivnica-Draženci[uredi | uredi kodo]

Zgrajeni odsek, sproščen v promet v juliju 2009, se začne v razcepu Slivnica, kjer se odcepi od avtoceste A1. V nadaljevanju poteka južno od Mariborskega letališča, mimo Rač, po Dravskem polju in mestoma tik bo kanalu hidroelektrarn SD-1. Od tu dalje se mimo naselij Gerečja vas in Kungota na Dravskem polju spusti do Hajdine pri Ptuju, kjer s priključkom za Ptuj prečka glavno cesto G1-2 ter se preko viadukta za železniško progo Pragersko-Ormož in razcepa Draženci priključi na obstoječo glavno cesto G1-9.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Gradnja viadukta preko železniške proge Pragersko-Ormož

Avtocesta A4 je zgrajena kot štiripasovna avtocesta z ločenimi smernimi vozišči in odstavnim pasom. Celoten prečni prerez znaša 26,20 m in sicer dva vozna pasova širine 3,75 m, dva prehitevalna pasova širine 3,75 m, dva robna pasova širine 0,50 m, dva odstavna pasova širine 2,50 m, ločilni pas širine 3,2 m in dve bankini širine 1 m. Ker poteka po pretežno ravninskem terenu je večina križanj z drugimi cestami z nadvozi.

Na zgrajenem odseku avtoceste je urejen tudi obojestranski oskrbni center Dravsko polje z bencinskim servisom, bifejem in parkiriščem.

Za dobro povezanost z ostalimi cestami in naselji so zgrajeni priključki Letališče Maribor, Marjeta, Zlatoličje in Hajdina, preko razcepa Draženci pa poteka tudi navezava na glavno cesto G1-2 Ptuj-Ormož.

Na tem odseku sta zgrajeni tudi cestninski postaji Prepolje zahod in Prepolje vzhod namenjeni cestninjenju vozil težjih od 3,5 t in avtobusom. Cestninska postaja je že zgrajena tako, da je omogočen prost promet osebnih vozil v trasi avtoceste ki uporabljajo vinjete, ostala vozila pa morajo skozi ločeno cestninsko postajo in plačati cestnino.

Objekti[uredi | uredi kodo]

Na 20,7 km dolgem odseku so bili zgrajeni naslednji premostitveni objekti:

Odsek Draženci - Gruškovje[uredi | uredi kodo]

Odsek Draženci - Gruškovje poteka po trasi obstoječe glavne ceste, zato se načrtuje tudi rekonstrukcija vzporedne sedaj lokalne ceste. Za ta odsek se v letu 2011-2012 izdeluje projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in odkupujejo zemljišča v skladu s sprejetim državnim lokacijskim načrtom. Gradnja odseka bo potekala v dveh etapah. Gradnja prve etape, dolge 7,26 km se je pričela julija 2015 in bo trajala predvidoma do novembra 2017, hkrati pa so pričela dela na uvodnih delih druge etape. Pogodba za drugo etapo avtoceste od Podlehnika do MMP Gruškovje je bila podpisana 25.4.2016, celotna avtocesta pa bo tako predvidoma končana do konca leta 2018.[1]

Mednarodni mejni prehod Gruškovje[uredi | uredi kodo]

MMP Gruškovje na meji z R Hrvaško

V trasi bodoče avtoceste je bil spomladi leta 2003 že zgrajen mednarodni mejni prehod Gruškovje, kar je bil pogoj za vstop Slovenije v Schengenski prostor, leta 2009 pa tudi odsek bodoče avtoceste do mejne črte z Republiko Hrvaško, kjer se ta pri Maclju naveže na hrvaško avtocestno omrežje. V območju mejnega prehoda sta poleg objektov za mejno kontrolo in fito ter veterinarsko kontrolo, zgrajena tudi 2 nadvoza z deviacijo bodoče regionalne ceste.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]