Avtocesta A4

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Avtocesta A4
Avtocesta A4.svg
Karte A4 SI.svg
Slivnica-Draženci Highway near Marjeta - panoramio.jpg
Osnovni podatki
Skupna dolžina: 33,4 km[1]
Čas izgradnje: 2007–2018
Potek
AB-Kreuz-grün.svg (7) Razcep Slivnica Avtocesta A1.svg Tabliczka E59.svg Tabliczka E57.svg x,x km
AB-AS-grün.svg (1) Letališče Maribor x,x km
AB-AS-grün.svg (2) Marjeta na Dravskem polju x,x km
AB-AS-grün.svg (3) Zlatoličje x,x km
AB-Tank.svg AB-Rast.svg Počivališče Dravsko polje Pfeil unten.svg Pfeil oben.svg x,x km
AB-AS-grün.svg (4) Hajdina x,x km
AB-Brücke.svg Viadukt Hajdina 284 m x,x km
AB-Kreuz-grün.svg (5) Razcep Draženci x,x km
AB-AS-grün.svg (6) Lancova vas x,x km
AB-AS-grün.svg (7) Podlehnik x,x km
AB-Tank.svg AB-Rast.svg Počivališče Podlehnik Pfeil unten.svg Pfeil oben.svg x,x km
AB-AS-grün.svg (8) Zakl x,x km
AB-Brücke.svg Viadukt Maceljščica x,x km
AB-Tunnel.svg Predor Log 225 m/147 m x,x km
BAB-Grenze.svg Mejni prehod Gruškovje x,x km
Nadaljevanje ceste na Hrvaškem Motorway-A2-Hex-Green.svg Tabliczka E59.svg A2

Avtocesta A4 (Podravska avtocesta) je avtocesta od avtocestnega razcepa Slivnica proti mejnemu prehodu Gruškovje na meji z Republiko Hrvaško. Na hrvaški strani se nadaljuje po avtocesti A2 proti Zagrebu.

Avtocesta A4 je sestavni del evropske poti E59.

Gradnja[uredi | uredi kodo]

Odsek Slivnica–Draženci[uredi | uredi kodo]

Odsek, sproščen v promet v juliju 2009, se začne v razcepu Slivnica, kjer se odcepi od avtoceste A1. V nadaljevanju poteka južno od mariborskega letališča, mimo Rač, po Dravskem polju in mestoma tik ob kanalu hidroelektrarn SD-1. Od tu dalje se mimo naselij Gerečja vas in Kungota pri Ptuju spusti do Hajdine pri Ptuju, kjer s priključkom za Ptuj prečka glavno cesto G1-2, poteka preko viadukta za železniško progo Pragersko–Ormož in do razcepa Draženci, kjer se je pred izgradnjo naslednjega odseka avtocesta končala in nadaljevala kot glavna cesta G1-9.

Odsek Draženci–Gruškovje[uredi | uredi kodo]

Odsek Draženci–Gruškovje poteka po trasi nekdanje glavne ceste G1-9. Za ta odsek se je v letih 2011–2012 izdelal projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in odkupujejo zemljišča v skladu s sprejetim državnim lokacijskim načrtom. Gradnja odseka je potekala v dveh etapah. Gradnja prve etape Draženci–Podlehnik, dolge 7,3 km, se je pričela julija 2015 in je trajala do novembra 2017,[2] hkrati pa so pričela dela na uvodnih delih druge etape.

Pogodba za drugo etapo avtoceste od Podlehnika do MMP Gruškovje je bila podpisana 25. 4. 2016.[3] Dars je 30. 11. 2018 predal prometu še zadnji, 5,8 kilometra dolg odsek avtoceste od Podlehnika do Gruškovja. Poleg avtoceste je urejena tudi celotna infrastruktura v širšem območju, vključno z novo povezovalno cesto, ki bo prebivalcem okoliških naselij znatno izboljšala življenjske pogoje. Vrednost izvedbe zadnjega odseka je 240 milijonov evrov, 66 milijonov tega denarja pa je Dars dobil iz virov EU.[4]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Gradnja viadukta preko železniške proge Pragersko–Ormož

Avtocesta A4 je zgrajena kot štiripasovna avtocesta z ločenimi smernimi vozišči in odstavnim pasom. Celoten prečni prerez znaša 26,20 m in sicer dva vozna pasova širine 3,75 m, dva prehitevalna pasova širine 3,75 m, dva robna pasova širine 0,50 m, dva odstavna pasova širine 2,50 m, ločilni pas širine 3,2 m in dve bankini širine 1 m. Ker poteka po pretežno ravninskem terenu, je večina križanj z drugimi cestami z nadvozi.

Na avtocesti sta urejena dva obojestranska oskrbna centra z bencinskim servisom, bifejem in parkiriščem.

Na tem odseku sta bili zgrajeni tudi cestninski postaji Prepolje zahod in Prepolje vzhod, namenjeni cestninjenju vozil, težjih od 3,5 t, in avtobusov. Cestninska postaja je bila zgrajena tako, da je bil omogočen prost promet osebnih vozil z vinjetami, ostala vozila pa so morala skozi ločeno cestninsko postajo in plačati cestnino. Ob uvedbi elektronskega cestninjenja za tovorna vozila, sta bili odstranjeni.

Za dobro povezanost z ostalimi cestami in naselji so zgrajeni priključki Letališče Maribor, Marjeta, Zlatoličje, Hajdina, Lancova vas, Podlehnik in Zakl, preko razcepa Draženci pa poteka tudi navezava na glavno cesto G1-2 PtujOrmož.


Objekti[uredi | uredi kodo]

Na 20,7 km dolgem odseku so bili zgrajeni naslednji premostitveni objekti:

Ker je avtocesta med Draženci in Gruškovjem povozila obstoječo glavno cesto, je bila v sklopu njene izgradnje zgrajena tudi vzporedna lokalna cesta v dolžini 13,9 km.[4]

Mednarodni mejni prehod Gruškovje[uredi | uredi kodo]

MMP Gruškovje na meji z R Hrvaško

V trasi bodoče avtoceste je bil spomladi leta 2003 zgrajen mednarodni mejni prehod Gruškovje, kar je bil pogoj za vstop Slovenije v Schengenski prostor, leta 2009 pa tudi odsek bodoče avtoceste do mejne črte z Republiko Hrvaško, kjer se ta pri Maclju naveže na hrvaško avtocestno omrežje. V območju mejnega prehoda sta poleg objektov za mejno kontrolo in fitosanitarno ter veterinarsko kontrolo, zgrajena tudi 2 nadvoza z deviacijo bodoče regionalne ceste.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. https://www.dars.si/Zgodovina_gradnje/A4_Slivnica_-_Gruskovje
  2. "Slovesno odprli prvi del avtocestnega odseka med Draženci in Podlehnikom". 24ur.com. 22. 11. 2017. Pridobljeno dne 2. 12. 2018.
  3. "S podpisom pogodbe pričetek izgradnje 2.a etape avtoceste Draženci – MMP Gruškovje". 25. 4. 2016. Pridobljeno dne 26. 4. 2016.
  4. 4,0 4,1 "(FOTO in VIDEO) Podlehnik-Gruškovje: Odprt še zadnji del podravske avtoceste". Večer. 30. 11. 2018. Pridobljeno dne 2. 12. 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]