Hitra cesta H7

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Hitra cesta H7
Hitra cesta 7.svg
Karte H7 SI.svg
Osnovni podatki
Skupna dolžina: 3,5 km
Čas izgradnje: 2006–2008
Potek
AB-Kreuz-grün.svg (11) Razcep Dolga vas Avtocesta A5.svg x,x km
AB-AS-blau.svg (1) Dolga vas x,x km
Nadaljevanje ceste na Madžarskem 86 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg x,x km

Hitra cesta H7 je štiripasovna povezava med razcepom Dolga vas in krožiščem pred mednarodnim mejnim prehodom Dolga vas na meji z Madžarsko. Z razcepom Dolga vas se preko avtoceste A5 (Maribor–Pince) navezuje na ostalo slovensko cestno omrežje.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Hitra cesta H7 je bila zgrajena in odprta sočasno z avtocesto A5 leta 2008. Kot dvopasovnica (ali I. faza) oziroma obvoznica Lendave je bila delno zgrajena že leta 1999.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Dolžina štiripasovne hitre ceste je 2,8 km in se konča s krožiščem. Prečni prerez znaša 21,20 m: vozni pasovi širine 3,50 m, robni pas 0,30 m ob prehitevalnem pasu, robni pas 0,50 m ob voznem pasu, srednji ločilni pas širine 3,0 m in bankina 1,3 m. Na hitri cesti je en priključek Dolga vas in 3 nadvozi za občinske ceste.

Opuščen, vendar ne preurejen mejni prehod Dolga vas

Opuščen mednarodni mejni prehod Dolga vas[uredi | uredi kodo]

Od prej omenjenega krožišča do meje z Madžarsko je obstoječa glavna cesta G2-109 tripasovna dolžine 540 m. Pred mejo je tudi velik plato, ki je prvotno služil za kontrolo blaga in oseb pri prehajanju meje, danes pa je to parkirišče predvsem za tovorna vozila in občasno kontrolo vozil in oseb. Na tem območju je tudi Policijska postaja za izravnalne ukrepe.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]