Arthur John Priest

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Arthur John Priest, britanski ladijski kurjač in gasilec * 31. avgust 1887 Southampton, Anglija11. februar 1937 Southampton, Anglija.

Arthur John Priest
Rojstvo31. avgust 1887
Southampton  *
Smrt11. februar 1937 (49 let)
Southampton  *
DržavljanstvoVelika Britanija
Poklickurjač, gasilec

Priest je bil ladijski kurjač, ki je najbolj znan po tem, da je kot kurjač in gasilec delal ter preživel potop ladje RMS Titanic[1] in še štiri druge potope ladij, vključno z HMHS Asturias, RMS Alcantara, HMHS Britannic ter številne druge potope drugih ladij, ki so sodelovale v raznih trčenjih[2]. Zaradi tega je Priest dobil vzdevek "nepotopljivi kurjač".

Biografija[uredi | uredi kodo]

Priest je bil sin Harryja Priesta, delavca in njegove žene Elizabeth Garner. Bil je eden od dvanajstih otrok. Leta 1915 se je Priest poročil z Annie Martin, s katero sta imela tri otroke, imenovane Arthur John, George in Frederick Harry. Družina je več let živela v ulici Briton 17 v Southamptonu[3].

Priest je delal kot kurjač, v podpalubju ladij s parnim pogonom. V skupini je veljal za del črne tolpe, ki je štela 27 moških, ki so jih sestavljali šest gasilcev, dva upravljitelja števcev in gasilski upravitelj, pogovorno znan kot 'peggy', katerega naloga je bila prinašati hrano, pijačo in okrepčila skupini. Veljalo je za težko delo, ki ga pogosto izvajajo, ko so premog nalagali v vroče kotle in prinašali dodatne tone premoga. Priest je znan po tem, da je preživel pet potopov ladij in eno ladijsko trčenje. Ladje, na katerih je potoval, so vključevale HMHS Asturias (1907), RMS Olympic (1911), RMS Titanic (1912), RMS Alcantara (1916), HMHS Britannic (1916) in SS Donegal (1917). Nesreče in potopi v tem času so bili razmeroma pogosti. Samo na Titanicu je bilo treba v peči kotlov naložiti več kot 600 ton premoga na dan, da bi ladja ohranila enakomerno hitrost.

Priestevo življenje ni bilo prijetno in zdelo se mu je, da je imel niz slabe sreče med delom na različnih ladjah. Potem ko je preživel potopitev petih ladij in eno večje trčenje, se je Priest končno upokojil in zapustil službo kot kurjač na krovu ladij. Preostanek dni je živel na suhem v Southamptonu v Angliji z ženo Annie. Ta upokojitev se zdi prisiljena, saj je nekoč trdil, da "po teh katastrofah nihče ni hotel pluti z njim." Verjetno je imel sina tudi po imenu "John Arthur", ki se je rodil leta 1917 je umrl šele tri leta kasneje[4].

Razen njegovih neverjetnih zgodb o preživetju, o njem ni znanega preveč. Ni znano, s čim se je preživljal, potem ko je za vedno zapustil morje, o njegovi ženi ali drugih članih družine pa je zelo malo podatkov. Vendar je znano, da je "umrl v svojem domu v Southamptonu v starosti 49 let, zaradi pljučnice. Žena mu je stala ob strani do njegove smrti leta 1937. Pokopan je bil na pokopališču Hollybrook v Southamptonu v Angliji."[5] Zgodovina mu je dala vzdevek nepotopljivi kurjač, ime, ki je zelo primerno za njegove neverjetne zgodbe o preživetju na morju.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  • Violet Jessop - stevardesa, ki je preživela tri ladijske nesreče in je dobila vzdevek "nepotopljiva gospa".

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Best Little Stories from World War I: Nearly 100 True Stories.
  2. "Titanic's unsinkable stoker". 30. marec 2012.
  3. "Mr Arthur John Priest".
  4. "Encyclopedia Titanica". 30. november 2017.
  5. "Titanic and Other White Star Line Ships - Arthur John Priest".

Viri[uredi | uredi kodo]