Pojdi na vsebino

Araucaria angustifolia

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Araucaria angustifolia

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Klad: Cevnice (traheofiti)
Deblo: Pinophyta (iglavci)
Razred: Pinopsida
Red: Araucariales
Družina: Araucariaceae (Aravkarijevke)
Rod: Araucaria
Vrsta: A. australis
Znanstveno ime
Araucaria angustifolia
(Bertol.) Kuntze
Razširjenost Araucaria angustifolia
Razširjenost Araucaria angustifolia
Sinonimi
List
    • Araucaria angustifolia var. alba Reitz
    • Araucaria angustifolia var. caiova Reitz
    • Araucaria angustifolia var. caiuva Mattos
    • Araucaria angustifolia f. catharinensis Mattos
    • Araucaria angustifolia var. dependens Mattos
    • Araucaria angustifolia var. indehiscens Mattos
    • Araucaria angustifolia var. monoica Reitz
    • Araucaria angustifolia var. nigra Reitz
    • Araucaria angustifolia var. sancti-josephi Reitz
    • Araucaria angustifolia var. semialba Reitz
    • Araucaria angustifolia var. stricta Reitz
    • Araucaria angustifolia var. vinacea Mattos
    • Araucaria brasiliana A.Rich.
    • Araucaria brasiliana var. gracilis Carrière
    • Araucaria brasiliana var. ridolfiana (Pi.Savi) Gordon
    • Araucaria brasiliana var. saviana (Parl.) Parl.
    • Araucaria brasiliensis Loudon (Spelling variant)
    • Araucaria brasiliensis A. Rich.
    • Araucaria brasiliensis var. saviana (Parl.) Parl.
    • Araucaria dioica (Vell.) Stellfeld
    • Araucaria elegans Carrière[2]
    • Araucaria ridolfiana Pi.Savi
    • Araucaria saviana Parl.
    • Columbea angustifolia Bertol. (basionym)
    • Columbea brasiliana (A.Rich.) Carrière
    • Columbea brasiliana var. elegans Carrière
    • Columbea brasiliana var. ridolfiana (Pi.Savi) Carrière
    • Columbea brasiliensis var. ridolfina (Pi. Savi) Carrière
    • Pinus dioica Vell.

Araucaria angustifolia, Paraná bor, brazilski bor ali drevo kandelaber (pinheiro-do-paraná, araucária ali pinheiro brasileiro), je kritično ogrožena vrsta v rodu iglavcev Araucaria. Čeprav se splošna imena v različnih jezikih nanašajo na vrsto kot bor, ne sodi v rod Pinus.

Izvor in taksonomija

[uredi | uredi kodo]

Rod Araucaria je bil del kopenske flore od triasa in je dosegel svoj vrhunec v Gondvani. Danes je omejena na južno poloblo in ima 19 vrst.[3]

Razširjenost

[uredi | uredi kodo]
A. angustifolia v Campos do Jordão

Pokriva prvotno območje 233.000 kvadratnih kilometrov,[4] zdaj je izgubila približno 97 % svojega habitata zaradi sečnje, kmetijstva in gojenja gozdov.

Doma je v južni Braziliji (najdemo jo tudi v visokogorskih območjih južnega Minas Geraisa, v osrednjem delu države Rio de Janeiro ter na vzhodu in jugu države São Paulo, vendar bolj tipično v zveznih državah Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul. Glede na študijo, ki jo je opravil brazilski raziskovalec Reinhard Maack, je prvotno območje pojavljanja predstavljalo 36,67 % države Paraná (73.088 km²), 60,13 % države Santa Catarina (57.332 km²), 21,6 % zvezne države São Paulo (53.613 km²) in 17,38 % države Rio Grande do Sul (48.968 km²). Najdemo jo tudi na severovzhodu Argentine (Misiones in Corrientes), lokalno v Paragvaju (Alto Paraná), raste v nizkih gorah na nadmorski višini 500–1800 metrov in v severnih regijah Urugvaja, kjer so mislili da je izumrla do nedavnih odkritij.[5]

Prazgodovinska razširjenost A. angustifolia v prejšnjih geoloških obdobjih je bila zelo drugačna od današnje, fosile so našli v severovzhodni Braziliji.[6] Današnje območje razširjenosti je nedavno, vrste so se na to območje preselile v kasnejšem pleistocenu in zgodnjem holocenu. Ta horološki premik je morda posledica podnebnih sprememb in selitve gorske flore prek rečnih tokov.[7][8]

Zelo mlada A. angustifolia

Je zimzeleno drevo, ki zraste do 40 m visoko in 1 m premera v prsni višini. Vendar je največji posameznik v bližini Nova Petrópolisa v zvezni državi Rio Grande do Sul v Braziliji visok 45 m, premer v višini prsi obsega 3,8 m.[9] Drevo hitro raste; kar 113 cm na leto (16 metrov v 14 letih) v Puerto Piray, provinca Misiones, Argentina.[10]:13_8 Listi so debeli, žilavi in ​​podobni luskam, trikotni, 3–6 centimetrov dolgi, 5–10 milimetrov širok na dnu, z ostrimi robovi in ​​konico. Vztrajajo 10 do 15 let, tako da prekrijejo večino drevesa, razen debla in starejših vej. Lubje je nenavadno debelo; do 15 centimetrov globoko.[11] Je v tesnem sorodu s čilsko aravkarijo (Araucaria araucana) iz bolj jugozahodne Južne Amerike, najbolj vidno se razlikuje po ožjih listih.

Običajno je dvodomna, z moškimi in ženskimi storži na ločenih drevesih. Moški (cvetni prah) storži so podolgovati, sprva dolgi 6 cm, se razširijo na 10–18 cm, za 15–25 mm široki ob sproščanju cvetnega prahu. Kot vsi iglavci se oprašuje z vetrom. Ženski storži (semena), ki dozorijo jeseni približno 18 mesecev po opraševanju, so kroglasti, veliki, premera 18–25 cm in vsebujejo približno 100–150 semen. Storžki ob zrelosti razpadejo in sprostijo približno 5 cm dolga semena, podobna oreščkom, ki jih nato razpršijo živali, zlasti modra šoja Cyanocorax caeruleus.

Notranje lubje in smola iz debla drevesa sta rdečkasta, kar je lahko dobra značilnost, ker se razlikuje od A. araucana, ki ima rjavo lubje v notranjosti in belo smolo.[12]

Habitat in ekologija

[uredi | uredi kodo]
Araucaria angustifolia v Cerro Largo, Urugvaj

Najraje ima dobro odcedna, rahlo kisla tla, vendar bo prenašala skoraj vsako vrsto tal, če je drenaža dobra. Potrebuje subtropsko/zmerno podnebje z obilnimi padavinami, ki prenaša občasne zmrzali do približno –5 do –20 °C.

Semena so zelo pomembna za domače živali. Več sesalcev in ptic je pinhao in ima pomembno ekološko vlogo v vlažnih gozdovih Araucarije (podvrsta brazilskega Atlantskega gozda).

V dolgoročni študiji opazovanja prehranjevanja veverice Guerlingutus brasiliensis ssp. ingrami v sekundarnem gozdu A. angustifolia v Parque Recreativo Primavera v bližini mesta Curitiba, Paraná, od desetih rastlinskih vrst, katerih semena ali oreščke je jedla veverica, so bila semena A. angustifolia najpomembnejši prehrambeni izdelek jeseni, pomemben delež njihove prehrane pozimi pa predstavljajo tudi semena.

Veverice shranjujejo semena, vendar ni jasno, kako to vpliva na razmnoževanje.[13]

Človeška uporaba

[uredi | uredi kodo]
Araucaria angustifolia storži (pinhas) in oreščki (pinhões)
Suhi moški storži

Je priljubljeno vrtno drevo v subtropskih območjih, ki ga sadijo zaradi nenavadnega učinka debelih, 'plazečih' vej z zelo simetričnim videzom.

Semena, podobna velikim pinjolam, so užitna in jih obsežno nabirajo v južni Braziliji (zvezne države Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul), kar je še posebej pomembno za majhno populacijo domorodcev v regiji (Kaingáng in drugi južni Jê). Semena, imenovana pinhão [piˈɲɐ̃w], so priljubljena kot zimski prigrizek. V mestu Lages v Santa Catarini je priljubljen sejem pinhao, na katerem uživajo kuhano vino in kuhana semena Araucarije. V Braziliji se letno zbere 3400 ton semen.

Uporablja se tudi kot les za stopnice in stavbno pohištvo.[14] Vrsta se pogosto uporablja v ljudski medicini.[15]

A. angustifolia se goji kot okrasna rastlina v mestnih parkih Čila, od Santiaga do Valdivie. Na nizkih nadmorskih višinah raste bolje kot lokalna Araucaria araucana, zato se uporablja kot nadomestek v osrednji dolini in obalnih regijah Čila. V nekaterih krajih, kot je mesto Melipeuco, je A. angustifolia mogoče videti, kako raste vzporedno z A. araucana.

Hibrid Araucaria angustifolia × araucana naj bi se prvič pojavil »v okolju plantažnih gozdov v Argentini nekje v poznem 19. ali zgodnjem 20. stoletju«. Tako ni naravni hibrid, saj je med naravnimi sestoji obeh vrst več kot 1000 km.

Vloga pri širjenju gozdov

[uredi | uredi kodo]

Študije kažejo na odločilni prispevek Araucarije pri spodbujanju širjenja gozdov. Drevesa Araucaria angustifolia igrajo ključno vlogo pri oblikovanju pokrajine in spodbujanju ekološke raznolikosti v južnem Brazilskem višavju. Ti iglavci delujejo kot spodbujevalna vrsta, znana tudi kot drevesa dojilje, kar znatno poveča bogastvo vrst in številčnost drugih dreves pod njihovimi krošnjami.[16][17] Krošnje teh ikoničnih dreves spodbujajo edinstveno mikrookolje, ki pozitivno vpliva na strukturo in raznolikost rastlinskih združb.

Ohranjanje

[uredi | uredi kodo]

Po enem izračunu je v zadnjem stoletju zaradi sečnje, kmetijstva in gojenja gozdov izgubil približno 97 % svojega habitata. Ljudje jedo tudi semena, kar lahko zmanjša novačenje. Zato jo je IUCN leta 1998 uvrstil kot 'ranljivo' in leta 2008 kot 'kritično ogroženo'.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Thomas, P. (2013). »Araucaria angustifolia«. Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst. 2013: e.T32975A2829141. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T32975A2829141.en. Pridobljeno 19. novembra 2021.
  2. Carrière Traité Gén. Conif. 415 1855
  3. »ALEXANDRE BERNARDI KOEHLER« (PDF). Floresta.ufpr.br (v portugalščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 24. novembra 2012. Pridobljeno 19. julija 2018.
  4. Helton Damin da Silva; Antonio F. Jurado Bellote; Carlos Alberto Ferreira; Itamar Antonio Bognola (2001). »Recomendação de solos para Araucaria angustifolia com base nas suas propriedades físicas e químicas« (PDF). Boletim de Pesquisa Florestal. 43: 61–74. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 9. junija 2007.
  5. Arballo, Eduardo. »Caracterización de los bosques nativos uruguayos según sus aves« (PDF). www.guayubira.org.uy. Arhivirano (PDF) iz spletišča dne 26. junija 2021. Pridobljeno 16. januarja 2019.
  6. »Instituto de Pesquisas e Estudos Florestais IPEF«.
  7. Müller-Starck, Gerhard & Schubert, Roland. Genetic response of forest systems to changing environmental conditions. Springer, 2001. p. 94
  8. Registros históricos da Araucária - Entrevista com Hermann Behling Arhivirano 2013-10-29 na Wayback Machine.. Unisinos. Disponível em Amaivos, acesso 24 fev 2011
  9. »Monumental Trees«. december 2012. Pridobljeno 24. septembra 2012.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  10. Wadsworth, Frank H.; (Chairman) (1960). »Records of forest plantation growth in Mexico, the West Indies, and Central and South America. Second annual report of the section on planting«. Caribbean Forester. Regional Committee on forest research, Latin American Forestry Commission, Food and Agriculture Organization, United Nations. 21 (Supplement): 272 + 16 pages refs. S2CID 127152584. CABD 19600603436.
  11. Enright, Neal J; Hill, Robert S. (1995). Ecology of the Southern Conifers. Washington D.C.: Smithsonian Institution Press. str. 124.
  12. Farjon, Aljos (2010). A handbook of the world's conifers. Netherlands: Brill Publishers. str. 188. ISBN 9789004177185.
  13. Bordignon, Marcelo; Monteiro-Filho, E. L. A. (1999). »Seasonal Food Resources of the Squirrel Sciurus ingrami in a Secondary Araucaria Forest in Southern Brazil«. Studies on Neotropical Fauna and Environment. 34 (3): 137–140. Bibcode:1999SNFE...34..137B. doi:10.1076/snfe.34.3.137.8910. Pridobljeno 15. oktobra 2018.
  14. Buckley, Michael (2005). »A basic guide to softwoods and hardwoods« (PDF). worldhardwoods.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 19. avgusta 2019. Pridobljeno 1. oktobra 2017.
  15. A. M. Freitas; M. T. R. Almeida; C. R. Andrighetti-Fröhner; F. T. G. S. Cardozo; C. R. M. Barardi; M. R. Farias & C. M. O. Simões (2009). »Antiviral activity-guided fractionation from Araucaria angustifolia leaves extract«. Journal of Ethnopharmacology. 126 (3): 512–517. doi:10.1016/j.jep.2009.09.005. PMID 19761825.
  16. Barbizan Sühs, R.; Hettwer Giehl, E. L. & Peroni, N. (2018). »Interaction of land management and araucaria trees in the maintenance of landscape diversity in the highlands of southern Brazil«. PLOS ONE. 13 (11): 471–478. Bibcode:2018PLoSO..1306805B. doi:10.1371/journal.pone.0206805. PMC 6248941. PMID 30399131.
  17. Duarte, L. D. S.; Hartz, M. M.; Pillar, S. M. (2006). »Role of nurse plants in Araucaria Forest expansion over grassland in south Brazil«. Austral Ecology. 31 (4): 520–528. doi:10.1111/j.1442-9993.2006.01609.x.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]