Ana Roš

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ana Roš
Rojstvo31. december 1972({{padleft:1972|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:31|2|0}}) (48 let)
Šempeter pri Gorici
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklickuharska mojstrica

Ana Roš, slovenska kuharska mojstrica, * 31. december 1972, Šempeter pri Gorici.

Roš, kuharska samoukinja, ki deluje kot šef kuhinje v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu, velja za eno najvidnejših kuharskih mojstric v slovenskem in tudi svetovnem merilu.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Med študijem diplomacije je spoznala sedanjega partnerja Valterja Kramarja, čigar starša sta bila lastnika Hiše Franko, že takrat razmeroma dobro poznane restavracije. Po naključju sta se odločila za upokojitev ravno, ko je Ana Roš doštudirala, zato sta se s Kramarjem odločila ostati in prevzeti družinski posel. Sprva je skrbela za strežbo (Kramar je postal sommelier) in neuspešno poskušala takratnega kuharja pripraviti do eksperimentiranja z jedmi, ko pa je ta odšel drugam, je prevzela kuhinjo.

V dveh letih se je s pomočjo tašče in znanca izučila kuhanja do te mere, da je s svojimi stvaritvami pritegnila pozornost v širši regiji in nato še v svetovnem merilu. Leta 2010 so o njej pisali v italijanski kulinarični reviji Identità Golose, kmalu zatem pa je pričela dobivati vabila za gostovanje v vrhunskih svetovnih restavracijah in kuharskih prireditvah, kot sta Ikarus v Salzburgu in Gelinaz 'Grand Shuffle v New Yorku. Leta 2016 je bila predstavljena v televizijski seriji o vrhunskih kuharjih Chef's Table ameriške produkcijske hiše Netflix, januarja 2017 pa je prejela prestižen naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu, ki ga podeljuje akademija World's 50 Best Restaurants.

Značilnost njene kuhinje so inovativne predelave tradicionalnih receptov iz Soške doline, pripravljene z lokalnimi sestavinami.

Z Valterjem Kramarjem imata dva otroka.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ji je leta 2016 podelil jabolko navdiha.[1] Leta 2017 je od Društva slovenskih turističnih novinarjev prejela kristalni Triglav za osebnost, ki je v letu 2017 prispevala največ k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu.[2] Leta 2020, ob prvi izdaji Michelinovega vodnika po restavracijah za Slovenijo, je Hiša Franko prejela dve Michelinovi zvezdici in posebno nagrado za trajnostnost.[3]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "Predsednik republike: »Jabolko navdiha je priložnost, da izrazimo občudovanje dobrim ljudem«". 2016-09-02.
  2. "Ana Roš - ambasadorka turizma". 2017-10-18.
  3. Bratož, Igor; Urbančič, Vojko (2020-06-16). "Ani Roš in Hiši Franko dve Michelinovi zvezdici". Delo. Pridobljeno dne 2020-06-17.