Amanitore

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Amanitore
Kraljica Kuša
Amanitore iz Vad ben Nake
Vladanje1 pr. n. št. – 20 n. št.
PredhodnikTeriteka (50 pr. n. št.–1 n. št.)[1]
NaslednikKandake Amanitarakide[1]
Rojstvoni znano
Smrt20 n. št.
Pokop
piramida v Meroëju
EgyptianMerkare
Vladarska rodbinaMeroitska dinastija

Amanitore je bila vladajoča nubijska kraljica (kandake) Kraljestva Kuš s prestolnico Meroë. Kraljestvo se v mnogo virih omenja kot Nubija. Kraljičino ime, pisano v egipčanskih hieroglifih, se je glasilo Merkare. Več nubijskih kraljic je opisanih kot hrabrih bojevnic, ki so v bitkah poveljevale svoji vojski.

Kandake Amanitore je pogosto omenjena kot sovladarka kralja Natakamanija, vendar se ne ve, ali je bila njegova mati ali žena.[2]

Njena vladarska palača v Džebel Barkalu v sedanjem Sudanu je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Vladala je na ozemlju med rekama Nil in Atbara[3] v tako imenovanem meroitskem zgodovinskem obdobju, ki se je končalo z njeno naslednico Amanitarakide (vladala do leta 50 n. št.).[1]

Amanitore je kot vladarica omenjena v številnih besedilih: v templju v nubijski prestolnici Napata v sedanjem Sudanu, templju v Meroëju, ponovno v Sudanu in v Levjem templju v Naki. Na slikah je ob njej pogosto Amanitore. Kraljice so imele močan položaj v kušitski hierarhiji. Svoje sinove so lahko postavljale za kralje in jih odstavljale in jih celo prisilile, da naredijo samomor.

Amanitore je pokopana v svoji piramidi v Meroëju. Njena grobnica je kvadratna s stranico približno šest metrov in ni prava piramida.

Nekateri viri omenjajo, da je omenjena v Svetem pismu v zgodbi o spreobrnitvi Etiopcev (Dejanja 8:26–40):[4]

In angel Gospodov je govoril Filipu, rekoč: Vstani in pojdi proti jugu na pot, ki se spušča iz Jeruzalema v Gazo, ki je puščava. In vstal je in šel; in glej, mož iz Etiopije, evnuh velike oblasti pod etiopsko kraljico Kandake, ki je skrbel za ves njen zaklad in je prišel v Jeruzalem, da bi se poklonil, se je vračal in sedel v svojem vozu in bral preroka Izaija ...

Amanitore je bila ena od zadnjih velikih gradbenikov Kuša. Sodelovala je pri obnovi velikega Amonovega templja v Meroëju in Amonovega templja v Napati, potem ko so ga porušili Rimljani. Med njenim vladanjem so bili v Meroëju zgrajeni tudi rezervoarji za vodo[4] in Amonova templja v Naki in Amari. Število gradenj, zgrajenih sredi 1. stoletja n. št., kaže, da je bilo to najuspešnejše obobje v meroitski zgodovini.[5] Zgrajenih je bilo več kot dvesto nubijskih piramid. Večina je bila izropana že v starih časih.

Ohranjena besedila so pisana v meroitskem in egipčanskem jeziku, sicer pa se je meroitska kultura bistveno razlikovala od egipčanske. Nubijski vplivi na egipčansko kulturo, vključno z verskimi običaji, niso dobro znani. Nubija je bila bogata država z velikimi zalogami zlata in izvažala nakit, eksotične živali in tekstil.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Department of Egyptian Art. "List of Rulers: Ancient Sudan". In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. metmuseum.org (October 2001)
  2. Török, László p.262 The Image of the Ordered World in Ancient Nubian Art: The Construction of the Kushite Mind (800 BCE – 300 CE) (Probleme Der Agyptologie) Brill; illustrated edition (28. november 2001) ISBN 978-90-04-12306-9 [1]
  3. 50 Greatest Africans — Pharaoh Natakamani and Queen Amanitore & Ngola Ann Nzinga, whenweruled.com. Pridobljeno 28. decembra 2008.
  4. 4,0 4,1 »Women in Power«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. decembra 2008. Pridobljeno 28. decembra 2008.
  5. The Kingdom of Kush, László Török. str. 198, 461. ISBN 90-04-10448-8. Pridobljeno 27. decembra 2008.
Amanitore
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Teriteka
Kraljica Kuša
1 pr. n. št. – 20 n. št.
Naslednik: 
Amanitarakide