Amanitore

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Amanitore
Kraljica Kuša
Aegyptisches Museum Berlin InvNr7261 20080313 Barkenuntersatz Natakamani Amanitore aus Wad Ban Naga 1.jpg
Amanitore iz Vad ben Nake
Vladanje1 pr. n. št. – 20 n. št.
PredhodnikTeriteka (50 pr. n. št.–1 n. št.)[1]
NaslednikKandake Amanitarakide[1]
Rojstvoni znano
Smrt20 n. št.
Pokoppiramida v Meroëju
EgyptianMerkare
DinastijaMeroitska dinastija

Amanitore je bila vladajoča nubijska kraljica (kandake) Kraljestva Kuš s prestolnico Meroë. Kraljestvo se v mnogo virih omenja kot Nubija. Kraljičino ime, pisano v egipčanskih hieroglifih, se je glasilo Merkare. Več nubijskih kraljic je opisanih kot hrabrih bojevnic, ki so v bitkah poveljevale svoji vojski.

Kandake Amanitore je pogosto omenjena kot sovladarka kralja Natakamanija, vendar se ne ve, ali je bila njegova mati ali žena.[2]

Njena vladarska palača v Džebel Barkalu v sedanjem Sudanu je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Vladala je na ozemlju med rekama Nil in Atbara[3] v tako imenovanem meroitskem zgodovinskem obdobju, ki se je končalo z njeno naslednico Amanitarakide (vladala do leta 50 n. št.).[1]

Amanitore je kot vladarica omenjena v številnih besedilih: v templju v nubijski prestolnici Napata v sedanjem Sudanu, templju v Meroëju, ponovno v Sudanu in v Levjem templju v Naki. Na slikah je ob njej pogosto Amanitore. Kraljice so imele močan položaj v kušitski hierarhiji. Svoje sinove so lahko postavljale za kralje in jih odstavljale in jih celo prisilile, da naredijo samomor.

Amanitore je pokopana v svoji piramidi v Meroëju. Njena grobnica je kvadratna s stranico približno šest metrov in ni prava piramida.

Nekateri viri omenjajo, da je omenjena v Svetem pismu v zgodbi o spreobrnitvi Etiopcev (Dejanja 8:26–40):[4]

In angel Gospodov je govoril Filipu, rekoč: Vstani in pojdi proti jugu na pot, ki se spušča iz Jeruzalema v Gazo, ki je puščava. In vstal je in šel; in glej, mož iz Etiopije, evnuh velike oblasti pod etiopsko kraljico Kandake, ki je skrbel za ves njen zaklad in je prišel v Jeruzalem, da bi se poklonil, se je vračal in sedel v svojem vozu in bral preroka Izaija ...

Amanitore je bila ena od zadnjih velikih gradbenikov Kuša. Sodelovala je pri obnovi velikega Amonovega templja v Meroëju in Amonovega templja v Napati, potem ko so ga porušili Rimljani. Med njenim vladanjem so bili v Meroëju zgrajeni tudi rezervoarji za vodo[4] in Amonova templja v Naki in Amari. Število gradenj, zgrajenih sredi 1. stoletja n. št., kaže, da je bilo to najuspešnejše obobje v meroitski zgodovini.[5] Zgrajenih je bilo več kot dvesto nubijskih piramid. Večina je bila izropana že v starih časih.

Ohranjena besedila so pisana v meroitskem in egipčanskem jeziku, sicer pa se je meroitska kultura bistveno razlikovala od egipčanske. Nubijski vplivi na egipčansko kulturo, vključno z verskimi običaji, niso dobro znani. Nubija je bila bogata država z velikimi zalogami zlata in izvažala nakit, eksotične živali in tekstil.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Department of Egyptian Art. "List of Rulers: Ancient Sudan". In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. metmuseum.org (October 2001)
  2. Török, László p.262 The Image of the Ordered World in Ancient Nubian Art: The Construction of the Kushite Mind (800 BCE – 300 CE) (Probleme Der Agyptologie) Brill; illustrated edition (28. november 2001) ISBN 978-90-04-12306-9 [1]
  3. 50 Greatest Africans — Pharaoh Natakamani and Queen Amanitore & Ngola Ann Nzinga, whenweruled.com. Pridobljeno 28. decembra 2008.
  4. 4,0 4,1 "Women in Power". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. decembra 2008. Pridobljeno dne 28. decembra 2008. Neznan parameter |deadurl= ni upoštevan (pomoč); Opredeljen je več kot en |archiveurl= in |archive-url= (pomoč); Opredeljen je več kot en |archivedate= in |archive-date= (pomoč); Opredeljen je več kot en |accessdate= in |access-date= (pomoč)
  5. The Kingdom of Kush, László Török. str. 198, 461. ISBN 90-04-10448-8. Pridobljeno 27. decembra 2008.
Amanitore
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Teriteka
Kraljica Kuša
1 pr. n. št. – 20 n. št.
Naslednik: 
Amanitarakide