Pojdi na vsebino

Vad ben Naka

Vad ben Naka
Podstavek za barko, najden v Vad ben Naki, razstavljen v Egipčanskem muzeju v Berlinu
Vad ben Naka se nahaja v Sudan
Vad ben Naka
Vad ben Naka
Geografska lokacija: Sudan
Lokacijavzhodna obala Nila približno 80 km gorvodno od Meroa
Sudan Sudan
RegijaNubija
Koordinati
Tipnaselje

Vad ben Naka ali Vad ban Naga je ime starodavnega mesta v Kušitskem kraljestvu Meroë v sedanjem Sudanu. Sedanja vas leži na vzhodni obali Nila približno 80 km gorvodno od Meroa in okoli 40 km jugozahodno od Šendija.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Piramida

Kraj je zelo slabo raziskan. Najstarejša znana zgradba je zelo velika dvonadstropna palača iz opeke, ki jo je zgradila kraljica Amanišaketo v 1. stoletju pr. n. št. Njena piramida je kraljevem pokopališču v Meroëju (Beg N6).[1] Italijanski lovec na zaklade Giuseppe Ferlini je leta 1834 piramido razstrelil in jo izropal. Ukradeni kraljičin nakit je zdaj v Egipčanskem muzeju v Berlinu in Egipčanskem muzeju v Münchenu.

Južno od palače je okrogla stavba z neznano funkcijo, katere stene so še vedno visoke do 5 m. Tam je bil tudi Izidin tempelj, ki je zdaj uničen. V bližini je bil majhen tempelj s stebri z vklesanim bogom Besom, ki bi lahko deloval kot božanska rojstna hiša (mammisi). Zgradila sta ga je verjetno kralja Natakamani in Amanitore v 1. stoletju n. št. Razen Izidinega templja so na tem mestu ostanki več drugih neraziskanih templjev. Nova izkopavanja na najdišču so se začela leta 2009 pod vodstvom Narodnega muzeja Češke republike.

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. Wildung (1997), str. 256.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Wildung, Dietrich (1997), Sudan: Ancient Kingdoms of the Nile
  • Wenig, Steffen : Die meroitische Königin Amanitore. Barkenuntersatz aus Wad Ban Naqa (Sudan), um 20 u.Z., Nr. 7261. Neue Museumskunde 20 (2) (1977), str. 82
  • The temple of Apedemak in Naqua. In László Török (2002). The image of the ordered world in ancient Nubian art: the construction of the Kushite mind, 800 BC-300 AD. BRILL. ISBN 978-90-04-12306-9. str. 226f.