Živalska pripoved

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Živalska pripoved je literarna vrsta, ki postavlja v ospredje živali in jim pripisuje človeške lastnosti, zlasti značajske poteze. Nastajale so v okviru ljudskega slovstva. Njene glavne oblike so basen, živalska pravljica in živalski ep. Živalska motivika lahko postane tudi sredstvo za globlji simboličen ali paraboličen prikaz človeškega bivanja, mdr. pri H. Melvillu, F. Kafki.

Značilnosti živalske pripovedi[uredi | uredi kodo]

Živalske pripovedi nudijo etična spoznanja in moralna vodila. So poučne, pogosto komične, napisane so lahko v prozi ali v verzih in so različno dolge. V njih nastopajo živali v človeških vlogah, prevzemajo navade in slabosti ljudi ter posnemajo človeka tudi z govorico, imeni, poimenovanjem krajev in drugo. Človeške slabosti so predstavljene navadno v šaljivi, zasmehljivi ali zbadljivi luči, zato so lahko pripovedke nekakšno ogledalo, v katerem ljudje vidimo sami sebe, svoje napake in slabosti. Nekatere pripovedke imajo poudarjeno poučno sporočilo, nauk, moralo ali modrost oziroma življenjsko filozofijo, zlasti na začetku ali na koncu pripovedi. Živali so okarakterizirane z vedno istimi lastnostmi (lisica je zvita, osel neumen, lev mogočen itd.) Marsikatera pripoved se je sčasoma vsebinsko močno obrusila, tako da je ostal le njen nauk ali moralno sporočilo, kar je ohranjeno v pregovorih in frazemih, kot so: Volk dlako menja, navade nikoli; Vrana vrani ne izkljuje oči; Osel gre le enkrat na led; Naglost ni prida! - je rekel polž, ki je hodil sedem let na bučo in padel dol; Počasen kot polž; Plašen kot zajec in podobno.

Slovenske živalske pripovedi[uredi | uredi kodo]

Prevedene pripovedi[uredi | uredi kodo]

Bestiariji[uredi | uredi kodo]

V srednjem veku priljubljene ilustrirane knjige, ki so opisovale različne živali. Spremljal jo je moralni nauk, npr. Rochesterski bestiarij ali Aberdeenski bestiarij.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Andreja Bizjak: Živalska pripoved Svetlane Makarovič v osnovnošolskem razrednem pouku. Jezik in slovstvo 24/3–4 (1987), 108-114. dlib
  • Monika Kropej Telban: Tipni indeks slovenskih ljudskih pravljic: Živalske pravljice in basni. Ljubljana, 2015.
  • Živalska pripoved. Leksikon literatura. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2009 (Mali leksikoni CZ).