Taščica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Taščica

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Poddeblo: Vertebrata (vretenčarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Muscicapidae (muharji)
Rod: Erithacus
Cuvier, 1800
Vrsta: E. rubecula
Znanstveno ime
Erithacus rubecula
(Linné, 1758)

Táščica (znanstveno latinsko ime Erithacus rubecula) je mala ptica iz reda pevcev in družine muharjev. Pred časom so jo uvrščali v družino drozgov, sedaj pa jo uvršajo med muharje starega sveta (Evrazija in Afrika).

Taščica je znana evropska ptica pevka. Velika je od 12,5 do 14,0 cm in je znana po svojem bojevitem obnašanju navkljub svoji majhnosti.

Življenjsko okolje[uredi | uredi kodo]

Najdemo jo tako v gozdu kot na vrtu, edino na neporasli planjavi je ne srečamo. Njeno življenjsko okolje je grmovje, zlasti tisto, ki daje dovolj vlage, v kateri se dobro počutijo členonožci, ki so hrana taščic. Jé pa tudi razno jagodičevje.

Življenjske navade[uredi | uredi kodo]

Taščica je samotarka, družbe pripadnikov svoje vrste ne prenaša dobro, zato skrbi za meje svojega okoliša vse leto. Zlasti spomladi so taščice še posebej bojevite in se včasih stepejo med seboj. Takrat jih skrb za svoje ozemlje lahko prižene tako daleč, da lahko napadejo lutko ptiča, ki ima oranžno pobarvana prsa.

Nekatere taščice, ki gnezdijo v Sloveniji čez zimo odletijo v tople kraje. Sem pa ta čas lahko prideje njihove vrstnice s severa (celo iz Rusije).

Gnezdenje[uredi | uredi kodo]

Gnezdo si spletejo med gostimi koreninami v gozdu. Gnezdo lahko najdemo tudi na okenski polici ali v cvetličnem lončku v bližini našega doma.

Oglašanje[uredi | uredi kodo]

Taščica poje v večernem mraku in zgodaj zjutraj, spomladi pa po cel dan.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]