Maček Muri

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Maček Muri
AvtorKajetan Kovič
IlustratorJelka Reichman
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Žanrotroško delo, pravljica
ZaložnikMladinska knjiga
Datum izida
8. december 1975
COBISS50876160

Maček Muri je slovenska ponarodela pravljica, ki jo je leta 1975 napisal Kajetan Kovič z ilustracijami Jelke Reichman. Ob 40-letnici izida je bila knjiga ponatisnjena v več kot 150 tisoč izvodih.[1]

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Teza, da je bil Maček Muri poimenovan po eni izmed Kovičevih mačk je napačna, saj Kovičeva mačka Monika ni imela črno-obarvanih potomcev. Prav tako se ni zgledoval po Hoffmannovem delu, saj je maček iz Hoffmannovega dela značajsko drugačen. Maček Muri je ime 'Muri' dobil po svoji črni barvi, slovenščina je že v 19. stoletju poznala pridevnik 'mur', ki pomeni 'črn'. Etimološko podobni so tudi zoonim 'muren' ter priimek 'Murko'.[2]

O knjigi[uredi | uredi kodo]

To je pravljica o črnem mačku iz Mačjega mesta, o njegovi prijateljici Muci Maci, o mačjem razbojniku Čombeju in drugih mačkah iz Mačjega mesta. Pisatelj Kajetan Kovič je v kratki zgodbi odlično prikazal prisrčno ozračje mačjega sveta. Knjiga obsega šestindvajset strani, na katerih se zgodba prepleta s pesmimi. Popestrena je z ilustracijami Jelke Reichman.

Kajetan Kovič je o Muriju napisal tudi radijsko igro, glasbeno in baletno pa so ga leta 1984 uprizorili in posneli za televizijo. Pesmi je uglasbil Jerko Novak, zapela pa jih je Neca Falk.

Knjiga je prevedena v hrvaški, srbski, nemški in italijanski jezik. Izšla je v šestnajstih ponatisih (prvič je izšla leta 1984; zadnji ponatis leta 2007).

Zgodba o Mačku Muriju je leta 1992 dobila nadaljevanje v knjigi Mačji sejem.

Vsebina pravljice[uredi | uredi kodo]

Maček Muri prihaja iz Mačjega mesta. Vsako jutro se Muri odpravi v krčmo Pri veseli kravi na lonček mleka in mačji kruh. Tam prebere časopise, nato pa se odpravi na sprehod v Mačje mesto. Nekega dne se je odločil, da bo kosil v gostilni Pri črnem mačku. Zraven je povabil še Muco Maco, ki je z veseljem sprejela povabilo. Maca je bila zelo lepa, zato se je zanjo zanimalo veliko mačkonov, njo pa je zanimal le Muri. Ker je bilo do kosila še dve uri časa, je Maček Muri odšel na sprehod po Glavni ulici. Šel je mimo mačje slaščičarne, čevljarske delavnice, draguljarne, knjigarne, brivnice in mačje šole, kjer so učenci peli mačjo poštevanko. Med potjo je videl tudi policaja, ki sta v zapor peljala Čombeja, ker je hotel oropati banko. Ko je prišla Muca Maca, sta se z Murijem odpravila k Črnemu mačku, ker sta na senčnem vrtu jedla okusno hrano, se pogovarjala in smejala.

Po kosilu je odšla Maca na obisk k prijateljici Mici, kjer sta klepetali in pazili na Micina otroka, Muri pa je s prijateljem Mavom odšel na mačji stadion na nogometno tekmo. Zmagali so domači mucki in Muri ter Mavo sta zmago proslavila z velikim kozarcem mleka. Ko je Muri prišel domov, je tako kot vsak dan po naročilu župana vse pomembne dogodke, ki so se zgodili v Mačjem mestu, zapisal v Mačjo knjigo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Maček Muri, vse najboljše!«. 24ur. 8. december 2015.
  2. Snoj, Marko (22. julij 2020). »Izvor imena: maček »Muri««. Jezikovna svetovalnica. ISJFR ZRC SAZU. Pridobljeno 3. oktobra 2023.
  • Kovič, Kajetan: Maček Muri. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2005
  • Kovič, Kajetan: Mačji sejem. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1999
  • Jesenovec, Ana; Lenardič, Jaka: Književnost na maturi 2006: ICO, d.o.o., 2005