Štefan Smodiš

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Štefan Smodiš
Rojstvo1758
Liszó
Smrt1798
DržavljanstvoHeiliges Römisches Reich - Reichssturmfahne vor 1433 (Nimbierter Adler).svg Sveto rimsko cesarstvo
Poklicduhovnik

Štefan (Števan) Smodiš (madžarsko Szmodis István) je slovenski evangeličanski duhovnik in književnik na Ogrskem. * Liszó, o. 1758; † Bodonci? 10. junij? 1798? ali 1799?

Rodil se je na Šomodskem v naselju Liszó (danes Zalska županija) pri Veliki Kaniži (Nagykanizsa). Njegovi starši so se izselili iz Slovenske okrogline, verjetno iz Gorička.

V osnovno šolo je hodil v Nemeskérju, pri Šopronu in v Šurd, kjer je deloval Štefan Küzmič. Na šopronskem liceju je nadaljeval šolanje, kjer ga je poučeval pesnik Adam Farkaš.

Najprej, kot učitelj je začel svojo delo v Čobinu, v Železni županiji. V Čobin je mnogo Slovencev hodil v šolo in cerkev v tistem času. Smodiš zatem je odšel na isto dolžnost v Puconce. 24. marca, 1787 je bil posvečen za duhovnika in začel pridigati v rojstnem kraju njegovih staršev, najprej na Hodošu.

25. julija, 1792 je prišel v Bodonce, kjer je bila novoustanovljena evangeličanska župnija. Do smrti je delal tukaj. Karel Šiftar piše, da do 10. junija, 1798 je bil duhovnik v Bodoncih. Neznan kraj in čas njegove smrti.

Pisal je pridige in molitve v prekmurščini.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]