Čurčhela

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kahetijska čurčhela

Čurčhela (gruzijsko: ჩურჩხელა, gruzijska izgovorjava [tʃʰurtʃʰxɛlɑ]) je tradicionalna gruzijska[1][2] sladkarija – bombon v obliki sveče. Glavne sestavine so grozdni mošt, oreški in moka. Mandlje, orehe, lešnike, čokolado in včasih rozine nasnujejo na vrvico, jo namočijo v zgoščeni grozdni ali drug sadni sok in posušijo v obliki klobase.[3][4] Tradicionalna tehnologija čurčhele v regiji Kaheti je bila leta 2015 vpisana na seznam nesnovne kulturne dediščine Gruzije.[5][6]

Zunaj Gruzije[uredi | uredi kodo]

Čurčhela in njene različice so poleg Gruzije priljubljene v več državah, kot so Iran, Azerbajdžan, Armenija, Ciper,[7] Grčija, Rusija,[8] Ukrajina, Pakistan in Turčija. V perzijščini je znana kot باسلوق شیره انگور. V armenščini, grščini in turščini je znana kot sujuk, kar je pravzaprav suha klobasa. Da bi ločili obe, se v armenščini[9] včasih imenuje tudi sladki sujukh (քաղցր սուջուխ, kaghtsr sujukh), v turščini pa cevizli sucuk ('orehov sujuk').[10] V ciprski grščini je znana kot shoushoukos (σιουσιούκκος) in kot soutzouki (σουτζούκι) v Grčiji.[11] Znana je kot kelawo v pakistanski regiji Gilgit Baltistan. Ciprsko različico naredijo tako, da nize mandljev potopijo v žele, imenovan palouze (παλουζές).

Priprava[uredi | uredi kodo]

Čurčhela je domač gruzijski izdelek. Gruzinci čurčhelo običajno naredijo jeseni, ko pobirajo glavne sestavine, grozdje in oreščke. To je vrsta orehovih polovic, ki so bile potopljene v grozdni sok, imenovan tatara ali felamuši (grozdni sok, zgoščen z moko), in posušeno na soncu.[12] Za nastanek prave čurčhele ni dodanega sladkorja. Namesto orehov se v zahodni Gruziji včasih uporabljajo lešniki ali mandlji. Oblika čurčhele izgleda kot sveča. Gruzijski bojevniki so jih nosili s seboj, ker vsebujejo veliko kalorij. Najboljša čurčhela je narejena v regiji Kaheti, ki slovi kot domovina vina.

Sok kuhajo 30 minut in pustijo stati 10-12 ur. Prečiščeni sok filtrirajo in uparijo v kotlih do vsebnosti sladkorja 30-40 %. Po potrebi se kislinsko reduciranje soka izvede z dodajanjem krede ali marmornate moke (5 g / liter). Kondenziran sok pustijo stati 5-6 ur in oborino odcedijo. Nato segrejejo na 30 ° C, dodajo pšenično moko in segrevajo z neprekinjenim mešanjem, dokler se ne zgosti. Pripravljenost mase preverijo tako, da vanjo namočijo polnilo, nanizano na niti. Za boljši oprijem mase naredijo vmesno kratko sušenje 2-3 uri, nato potopijo tolikokrat, dokler ne nastane plast mase debeline 1,5-2 mm. Čurčhela se suši na soncu 15-17 dni. Nato jo dajo v škatle, plasti ločijo s krpo in 2-3 mesece hranijo v hladnem in suhem prostoru, da dozorijo. V procesu staranja čurčhela pridobi okusne tone podobne čokoladi.

Preden se oreški ovijejo, jih je treba olupiti in potopiti v vodo, da se zmehčajo. Ko so dovolj mehki, jih nanizajo na poljubno dolge niti.

Poraba[uredi | uredi kodo]

Čurčhela je prigrizek med obroki in ga postrežejo tudi kot sladico med novoletnimi in božičnimi praznovanji.

Tradicionalno so ženske v vojnih časih poslale svojim moškim čurčhela, da bi jedli na fronti, zaradi njihove pragmatične velikosti, sposobnosti, da dlje časa ne plesni in težke teksture, ki je nasitna.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Goldstein, Darra (1999). The Georgian Feast: The Vibrant Culture and Savory Food of the Republic of Georgia. University of California Press. str. 210.
  2. Чурчхела. langet.ru (v ruščini). Culinary Dictionary of V.V. Pokhlebkin. 2002. Грузинское национальное лакомство.
  3. Кавказская кухня Arhivirano 2016-09-13 na Wayback Machine. (rusko)
  4. На Кавказ за чурчхелой Arhivirano 2018-09-19 na Wayback Machine. (rusko)
  5. »არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობა« [Intangible Cultural Heritage] (PDF) (v gruzinščini). National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia. Pridobljeno 25. oktobra 2017.
  6. »UNESCO Culture for development indicators for Georgia (Analytical and Technical Report)« (PDF). EU-Eastern Partnership Culture & Creativity Programme. Oktober 2017. str. 82–88. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 26. oktobra 2017. Pridobljeno 25. oktobra 2017.
  7. »Soutzoukos«. hellenicaworld.com. Hellenica World. Soutzoukos (Greek: σουτζούκος) is a popular traditional sweet of Cyprus.
  8. »Как сделать чурчхелу в домашних условиях [How to make churchkhela at home]« (v ruščini). mail.ru. 10. oktober 2013. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. aprila 2019. Pridobljeno 20. aprila 2021.
  9. »Վրաստան այցելելու պատճառները՝ Buzzfeed-ի ֆոտաշարքում« (v armenščini). Tert.am. 5. november 2014. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. novembra 2021. Pridobljeno 20. aprila 2021. չուրչխելա (քաղցր սուջուխ)
  10. »Going nuts in Pangaltı, Şişli«. Hürriyet Daily News. 29. januar 2010. ...the cevizli sucuk, a traditional, sausage-shaped candy made of walnuts sewn onto a string and dipped into thickened mulberry juice.
  11. »Authentic Foods Soujoukos & Palouzes«. cyprusfoodndrinks.com. Cyprus Food and Drinks. Soujoukos (grape must roll): A similar name, soutzouki, is also used in Greece to denote the same product.
  12. Progress Tour. »Churchkhela«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. marca 2016. Pridobljeno 19. novembra 2012.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Похлёбкин В. В. Чурчхела // Кулинарный словарь. — М.: Э, 2015. — С. 405. — 456 с. — ISBN 978-5-699-75127-3.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]