Čukotka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Čukotka
Чукотский автономный округ
Чукоткакэн автономныкэн округ
Zastava Čukotke Grb Čukotke
Zastava Čukotke Grb Čukotke
Geografska lega Čukotke
Upravno središče Anadir
Površina

- skupaj
- % vodnih površin

7.

737.700 km²

Prebivalstvo

- skupaj
- gostota

82.

50.500 (2006)
0,07 preb./km²

BRD

- skupaj
- na prebivalca


12,8 milijard rubljev (2005)
252,1 tisoč rubljev

Zvezno okrožje Daljnovzhodno
Ekonomska regija Daljnovzhodna
Uradni jezik ruščina
Guverner Roman Kopin[1]
Avtomobilska koda 87
ISO 3166-2:RU RU-CHU
Časovni pas Map of Russia - Kamchatka time zone.svg

MSK+9 (UTC+12)


Uradna spletna stran
www.chukotka.org/en/main/

Čukótka (rusko: Чуко́тка) oziroma Čukotsko avtonomno okrožje (Чуко́тский автоно́мный о́круг, čukotsko Чукоткакэн автономныкэн округ) leži vzhodno od Sibirije in je najbolj severovzhodni del Ruske federacije in hkrati evrazijske celine ob obalah Vzhodnosibirskega, Čukotskega in Beringovega morja. Pokrajina se razteza na površini 721.500 km² in je 1. 1. 2012 štela okrog 48.700 prebivalcev. Okrožno središče je Anadir. Čukotka je 17. 6. 1992 postala samostojen subjekt Ruske federacije, kar je leta 1993 potrdilo Rusko federalno ustavno sodišče.

Na Čukotki živi avtohtono ljudstvo severa - Čukči, ki danes predstavlja manj kot četrtino celotnega števila prebivalstva. Ti se delijo na priobalne Čukče, ki so se ukvarjali predvsem z lovom na kite in druge morske sesalce ter nomadske Čukče v notranjosti obsežne tundre in gozdne tundre, ki so se preživljali z rejo severnih jelenov in prebivali v značilnih šotorih iz jelenjih kož - jarangah. Poleg njih na Čukotki živi še nekaj drugih manj številčnih avtohtonih ljudstev, kot so: Eskimi, Korjaki, Čuvanci, Eveni/Lamuti, Jukagiri. Med neavtohtonim prebivalstvom pa prevladujejo Rusi, Ukrajinci in drugi. Pokrajina je v času Sovjetske zveze doživela podružbljeno gospodarstvo in prisilne naselitve.

Čukotka ima obsežne zaloge nafte, naravnega plina, premoga, zlata in volframa, ki jih počasi izrablja. Večina avtohtonega prebivalstva se ukvarja z jelenorejo, lovom in ribolovom.

Bivši guverner Čukotke oligarh Roman Abramovič je v pokrajino vložil veliko denarja za razvoj infrastrukture in za neposredno pomoč prebivalcem. Njegov naslednik je Roman Kopin, ki je prevzel funkcijo okrožnega guvernerja 13. 7. 2008.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]