Ču Čungdži

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ču Čungdži
Portret
Portret
Rojstvo429
Nandžing[1]
Smrt500 ali 501
Kitajska[1]
DržavljanstvoLiu Song dynasty[d]
Southern Qi[d]
Poklicmatematik, astronom

Ču Čungdži (kitajsko 祖冲之, pinjin Zǔ Chōngzhī, Wade-Giles Tsu Ch'ung-chih) (Chu, Dzu) Či (Zhi, Čih)-(Chonhzhi), kitajski astronom, matematik in fizik, * 429, Jiankang, (sedaj Nanking, provinca Jiangsu (Kiangsu)), Kitajska, † 501.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Ču Čungdži je živel za časa Južnih dinastij Song (420-479) in Ki (479-502).

Njegovi predniki izhajajo iz okrožja Kiu, Fanjang (danes okraja Laijuan, provinca Hebei). Njegov ded Ču Čang je pred opustošenjem vojne v času velikih selitev med vladanjem Vzhodne dinastije Jin (317-420) prebežal iz province Hebei na severu Kitajske na jug, v okolico reke Jangcekjang. Ču Čang je bil dolgo časa odgovoren za vladne konstrukcijske projekte. Tudi Ču Čungdžijev oče je delal za kitajski dvor in so ga zaradi njegove učenosti zelo spoštovali.

Ču Čungdžijeva družina se je ukvarjala z astronomijo, tako da je mladi Ču Čungdži dobil dobro podlago iz astronomije in matematike. Že zelo mlad si je pridobil ugled. Ko je cesar Ksiaovu slišal zanj, so ga poslali na Akademijo »Huálín Ksuéšěng«, da bi lahko raziskoval. Leta 461 je dobil službo pri krajevnem guvernerju v Nanksuju (danes Žendžiang v provinci Džiangsu).

Leta 465 je uvedel izboljšan koledar.

Neodvisno od Ptolemeja je okoli leta 470 našel vrednost tretjega približka z navadnim končnim verižnim ulomkom za π (密率, Milü):

Kako je prišel do rezultata ni znano, najverjetneje pa je približek dobil po mnogokotniški metodi s krogu včrtanim pravilnim mnogokotnikom s številom stranic n = 24576 = 213 · 3. Uporabljal je tudi vrednost 22/7 (约率, Juelu). Okoli leta 480 je prvo vrednost še natančneje omejil z:

s čimer je imel pravilnih kar 7 decimalk. Srednja vrednost da približek:

ki je točen na 8 decimalk.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Bell A. Encyclopædia BritannicaEncyclopædia Britannica, Inc., 1768. — Vol. 22.