Wikipedija:Izbrane obletnice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Izbrane obletnice so izbor iz vseh zgodovinskih obletnic in se prikazujejo na Glavni strani v rubriki Na današnji dan.

Merila za vključitev dogodkov med obletnice[uredi | uredi kodo]

Merila za vključitev določene obletnice med izbrane so bolj kot ne subjektivna, saj se je lahko na katerikoli dan v letu v preteklosti zgodilo mnogo pomembnih dogodkov. Pogosto je merilo relativna kakovost (in seveda sam obstoj) izbranega članka, poleg nje pa še naslednja merila:

  1. Za vsak dan izbiramo največ štiri dogodke in tri praznike ali obrede. Za dneve, ko ne potekajo prazniki ali obredi, lahko uporabimo do pet dogodkov. Rojstva in smrti uporabimo največ enkrat; po možnosti samo tedaj, ko ni dovolj drugih pomembnejših dogodkov.
  2. Dogodki morajo imeti precejšen ali izjemen zgodovinski pomen glede na druge zgodovinske dogodke na enak dan v letu ali okoli tega dne.
  3. Dogodek in izbrani članek (krepko poudarjen) mora biti naveden v razdelku Dogodki v članku o ustreznem dnevu v letu.
  4. Če praznik ali obred pride vsako gregorijansko leto na enak dan, mora biti naveden v razdelku Prazniki in obredi v članku o tem dnevu.
  5. Zgodovinski dogodek mora biti dovolj pomemben, da je vključen v izbrani članek (krepko poudarjen).
  6. Dogodek, predstavljen na Glavni strani, mora biti ustrezno vključen v izbranem članku, na katerega se povezuje, in v njem podprt s sklicem.
  7. Izbrani članek mora biti osvežen, da jasno navede praznik ali obred in točen datum na dan, v katerem se bo članek pojavil na glavni strani.
  8. Zaželeno je, da izbrani članek ni škrbina. Biti mora dober primer vsebine v Wikipediji.
  9. Če je le mogoče, morajo biti dogodki z različnih področjih; na primer, ne le matematični ali vojaški članki.

Struktura vnosa[uredi | uredi kodo]

Dogodki morajo biti vedno napisani v pretekliku in se začeti z letnico, ki ji sledita pomišljaj ter prva beseda vnosa z veliko začetnico, ter se končati s piko.

Zgled: * 1665 – Izšla je prva številka revije Philosophical Transactions of the Royal Society, najstarejše znanstvene revije, ki izhaja še danes.

Merila za izbiro slik[uredi | uredi kodo]

Podrobna pravila glede slik so na Wikipedija:Slike. Tukaj poleg tega velja še:

  1. Vsak dan navedite eno samo sliko.
  2. Slika naj ne bo širša od 120px in ne višja od 180px. Po možnosti naj slike različnih dimenzij zavzemajo približno enako prostora na ekranu, zato naj bodo:
    • vodoravne slike široke 120px,
    • navpične slike široke 90px,
    • kvadratne slike široke 100px.
  3. Zaradi oblikovnih razlogov se v primeru, ko sta na voljo enakovredni sliki osebe, ki gleda levo, in osebe, ki gleda desno, odločite za tisto, ki gleda levo -- to pritegne pozornost bralca na spremljajoče besedilo, namesto stran od njega.

Zgled[uredi | uredi kodo]

19. marec: god svetega Jožefa

Lunin mrk


17. marec18. marec20. marec21. marec