Waal (reka)

Waal
Lokacija
DržavaNizozemska
ProvincaGelderland, Južna Holandija
PokrajineBetuwe, Rijk van Nijmegen, Land van Maas en Waal, Land van Altena
Fizične lastnosti
IzvirRen
 ⁃ lokacijaMillingen aan de Rijn, Gelderland, Nizozemska
Izlivreka Boven Merwede
 ⁃ lokacija
Gorinchem, Gelderland in Južna Holandija, Nizozemska
Dolžina80 km
Pretok1500 m3/s
MestaNijmegen, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem

Waal (nizozemska izgovorjava: [ʋaːl]) je glavni razdelilni krak reke Ren, ki teče približno 80 km preko Nizozemske. Je glavna plovna pot, ki povezuje pristanišče Rotterdam z Nemčijo. Preden doseže Rotterdam, se združi z Afgedamde Maas blizu Woudrichema in tvori Boven Merwede. Ob njegovi obali so pomembna mesta kot Nijmegen, Tiel, Zaltbommel in Gorinchem z neposrednim dostopom do reke.

Reka, ki je glavni kanal v sistemu delte Ren–Meuse–Šelda, nosi 65 % celotnega pretoka Rena.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Reka Waal pri mestu Nijmegen, 1641

Ime Waal, v rimskih časih imenovano Vacalis, Vahalis ali Valis, pozneje Vahal, je germanskega izvora in je dobilo ime po številnih meandrih v reki (Zahodno germanski jeziki: wôh lit. ukrivljen).

Sedanja reka kaže malo znakov teh velikih ovinkov, saj je bila reka predmet številnih projektov normalizacije, izvedenih v 18., 19. in 20. stoletju, da bi izboljšali reko kot gospodarsko pomembno ladijsko pot. Nekateri odsekani zavoji so še vedno vidni v bližini glavne reke in se včasih ponovno povežejo z njo v času visokih vodostajev.

Rokav v Južni Holandiji[uredi | uredi kodo]

V srednjem veku, se je ime "waal" uporabljalo še po sotočju z Meuse. Deli delte, zdaj znani kot Boven Mervede, Benedena Merveda in zgornji del Noorda so se tudi imenovali Waal. V bližini Hendrik-Ido-Ambacht, mainstream se je glavni tok nadaljeval proti zahodu, dokler ni pritekel v Oude Maas v bližini Heerjansdama. Ta zadnji odsek mimo Hendrik-Ido-Ambachta, ki je ločil rečna otoka IJsselmonde in Cvijndrechtse Waard, se še vedno imenuje Waal,[1] vendar je bolj znana kot Waaltje (Nizozemsko za Mali Waal). Na obeh koncih je bil zajezen, zaradi česar je naredil Zwijndrechtse Waard del IJsselmonde.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ter Laan, K., ur. (1942). Van Goor's aardrijkskundig woordenboek van Nederland (v nizozemščini). Den Haag: Van Goor Zonen.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi Waal v Wikimedijini zbirki