Predloga:Izbrano/18. teden 2007

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zahodno krilo gradu danes

Grad Sevnica se nahaja na griču nad starim mestnim jedrom Sevnice, od koder je lep razgled na okoliško hribovje in dolino reke Save.

Prvič se sevniški grad omenja v salzburškem urbarju za Brežice in Sevnico leta 1309 kot »castellum Liehtenwalde«. V njem je bil v tem času sedež sevniškega urada salzburške nadškofije, ki je imela v lasti posavsko ozemlje od leta 1043. O nastanku gradu ne vemo ničesar, najverjetneje pa je bil zgrajen v času salzburškega nadškofa Konrada I. (1106-1147), ki je po uničujočih ogrskih vpadih v začetku 12. stoletja intenzivno obnavljal in koloniziral Posavje. Edini ohranjeni element iz tega obdobja je del stolpa, ki je danes vključen v vzhodno stanovanjsko krilo gradu.

Srce gradu je gosposko drugo nadstropje južnega krila, katerega krasi čudovita neorenesančna oprema iz 19. stoletja. Drugo nadstropje jugovzhodnega stolpa pa krasijo že omenjene restavrirane baročne freske. renesančno-baročna grajska kapela, ki se nahaja v prvem nadstropju jugozahodnega stolpa in je bila v letu 2005 obnovljena. V preostalih grajskih prostorih pa so danes našli svoje mesto: šolski muzej, gasilski muzej, muzej o izgnancih, galerija krasilne umetnosti Ivana Razborška in stalne razstave akademskega slikarja Alojza Konca.

Proti koncu leta 2006 so se na gradu pričela obnovitvena dela zunanjosti, v aprilu 2007 je pa so ponovno zasadili grajski vinograd.