Portal:Literatura/Izbrana dela/32. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jantarni daljnogled
Naslovnica knjige
AvtorPhilip Pullman
PrevajalecJakob J. Kenda
Avtor naslovnicePhilip Pullman & David Scutt
DržavaVelika Britanija
JezikAngleščina
SerijaNjegova temna tvar
Žanrfantazija
ZaložnikScholastic Point
Datum izida
2000
Št. strani564
PredhodnikPretanjeni nož 

Jantarni daljnogled (v izvirniku The Amber Spyglass) je fantazijski roman britanskega pisatelja Philipa Pullmana. Je tretji in zadnji v seriji romanov Njegova temna tvar.

Lyro ugrabili njena mati Marisa Coulter, odnese jo v oddaljeno jamo na Himalajo, kjer jo uspava. V tem stanju Lyra sanja, da je v deželi mrtvih in govori z njenim mrtvim prijateljem Rogerjem, kateremu obljubi pomoč.

V Cittàgazzeju dva angela Baltamos in Baruh povesta Willu, da sta prišla, da odneseta njega nosca Pretanjenega noža Lordu Asrielu. Will noče odditi, dokler ne reši Lyre. Willa in angela napade glavni angel Regent Metatron. Wil izreže okno v drugi svet, da pobegnejo.

Lord Asriel pošlje manjšo armado vojske v protinapad Cepelinom Konzistorijskega sodišča. Prav tako pošlje dva Galvispijevska vohuna viteza Tialysa in lady Salmakijo, da obrani Lyro.

Mary Malone, katera je stopila skozi okno iz njenega in Willovega sveta v Cittàgazze kasneje stopi v nenavadnejši svet. Tam najde skupino slonom podobnim živalim, ki se same sebe imenujejo mulafe in potujejo tako, da si nataknejo okrogle velike plodove na noge ter jih uporabijo za kolesa. Ta bitja imajo zapleteno kulturo in jezik, zato jih Mary začne šteti kot sebi enake. Mulafe jo kasneje sprejmejo svojo družbo in ji povejo, da drevesa s katerih pridobivajo plodove izginjajo že 300 let. Mary, da bi bolj razumela ta problem naredi daljnogled, ki ji naredi Prah viden. Skozi daljnogled vidi, da Prah potuje v velikih tokovih. Več ...