Oscar Wilde

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Oscar Wilde

Oscar Wilde, irski pisatelj, * 16. oktober 1854, Dublin, † 30. november 1900, Pariz.

Wilde je najpomembnejši avtor angleške dekadence.[navedi vir]

Življenje[uredi | uredi kodo]

Otroška leta je preživel v Dublinu na Irskem, v svojem rojstnem kraju. Mati je bila pesnica, oče pa zdravnik. Wilde je hodil v dobre šole in je bil materialno preskrbljen. Že v mladosti je bil zelo razgledan in se je zanimal za umetnost. Študiral je na oxfordski univerzi, bil pa je tudi umetnostni in literarni proučevalec ter kritik in je pisal v različne angleške mesečnike.

Pokazalo se je, da Oscar Wilde ni zaverovan v eno smer, temveč da je pisatelj širokega razpona. Ni obstal pri mladostnem pesnikovanju, ampak je znal pisati tudi dobro pripovedno prozo; med zvrstmi je obvladal pravljico, novelo in roman, komedijo in tragedijo in nenazadnje tudi elegantno oblikovan esej.

Wilde si je utrl pot med najvišje sloje družbe. Povsod je bil cenjen gost, tako kot so cenjene tudi njegove knjige še danes. Zaradi svoje homoseksualne zveze so ga sodno preganjali, mu sodili in ga za dve leti poslali na prisilno delo v zloglasno kaznilnico. To se je zgodilo dve leti pred smrtjo. Konec leta 1900 je zbolel in 30. novembra umrl v Parizu.

Dela[uredi | uredi kodo]