Edwin Aldrin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Buzz Aldrin

Aldrinov portret za misijo Apollo 11
Buzz Aldrin Autograph.svg
NASA Astronavt
Država: Flag of the United States ZDA
status upokojen
Rojstvo: (1930-01-20) 20. januar 1930 (84 let)
Glen Ridge, New Jersey, ZDA
Drugi poklici: Pilot
Čin: Polkovnik, Vojno letalstvo Združenih držav Amerike
Čas v vesolju: 12 dni, 1 ura in 52 minut
Selekcija: Selekcija astronavtov leta 1963
Skupaj EVA: 4
Celotni EVA-čas: 8 ur 4 minute
Odprave: Gemini 12, Apollo 11
Oznake odprav: Gemini 12 insignia.png Apollo 11 insignia.png
Buzz Aldrin na Luni

Edwin Eugene Aldrin mlajši (bolj znan kot Buzz Aldrin), ameriški častnik, vojaški pilot in astronavt, * 20. januar 1930, Glen Ridge, New Jersey, ZDA.

Aldrin je bil drugi človek na Luni (za Neilom Armstrongom. Leta 1988 je spremenil ime v Buzz Aldrin.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Rodil se je kot tretji otrok. Oče je bil vojaški pilot. Mati je imela depresije in težave z alkoholom. Kot šolar se je ukvarjal z borilnimi veščinami, nogometom in s skokom s palico.

Obiskoval je vojaško akademijo West Point, kjer je opravil magisterij. Služboval je v Vojnem letalstvu ZDA. Udeležil se je korejske vojne, kjer je sestrelil dva MiG-15. Kasneje je nadaljeval s študijem tehnike na MIT, kjer je doktoriral.

NASA ga je leta 1963 uvrstila na svoj seznam astronavtov. Bil je prvi z doktoratom, ki mu je to uspelo in eden redkih, ki niso bili najprej preizkusni piloti. Zaupano mu je bilo tehnično področje načrtovanja poleta. Med poletom z Gemini 5 leta 1965, mu je bila dodeljena vloga vezista. Zaradi okvare polet ni bil uspešen. Naslednje leto je bil nadomestni pilot v poletu z Gemini 10. Še istega leta je opravil svoj prvi vesoljski polet, ki je vseboval tudi vesoljski sprehod.

Načrtovane posadke za polete so se večkrat spreminjale. Med drugim tudi zato, ker se je nekaj kandidatov smrtno ponesrečilo. Tako je bil Aldrin 9. januarja povabljen v posadko Apollo 11, ki je bila kot prva izbrana za pristanek na Luni. Poleteli so 16. julija. Čez 5 dni je Aldrin stopil na Lunina tla (20 minut po Armstrongu).

Buzz Aldrin stopi na Luno
Videoposnetek odprave Apollo 11
Wikipedija:Pomoč za predstavnostne vsebine

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]