Assassin's Creed

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Assassin's Creed
Assassins creed.jpg
Razvijalec(ci) Ubisoft Montreal
Založnik(i) Ubisoft
Platforma(e) PC
Xbox 360
PS3
Datum izida(ov) PC
8. april 2008 Flag of the United States.svg
Zvrst(i) nelinearna tretjeosebna akcija
Igralski način(i) enoigralski
Ocenitev(ve) PEGI 16+

Assassin's Creed (Morilčeva vera v dobesednem prevodu) je tretjeosebna akcijska videoigra, ki jo je razvil Ubisoft in je izšla konec leta 2007 za igralni konzoli PlayStation 3 ter Xbox 360, aprila 2008 pa še različica za operacijski sistem Windows.

Njeno zgodbo je navdihnil roman Alamut slovenskega pisatelja Vladimirja Bartola.[1][2]

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Zgodba je postavljena v bližnjo prihodnost, igralec pa nadzoruje Desmonda Milesa. Desmonda ugrabijo templjarji, ki hočejo s pomočjo čitalnika generičnih spominov (spominov, ki naj bi se prenašali z DNKjem), Animusa, najti nahajališča tako imenovanih »Rajskih jabolk,« artefaktov z nadnaravnimi močmi, s katerimi nameravajo ljudem odvzeti svobodno voljo. Za vsa nahajališča Rajskih jabolk je vedel Altaïr, mojster morilskega reda ob koncu 12. stoletja. Ker je Desmond Altaïrjev neposredni potomec, ima v svojem DNKju spomine, ki jih templjarji lahko sinhronizirajo s pomočjo Animusa.

Igranje[uredi | uredi kodo]

Igra se dogaja v odprtem svetu. Igralec se lahko prosto sprehaja po mestih ter podeželju, lahko pa sledi glavni zgodbi. Ta ga pripelje v različna mesta, kjer opravlja podnaloge, ki mu pomagajo dokončati osrednjo zgodbo. Računalniški liki se do njega obnašajo glede na preteklo obnašanje. Med igranjem lahko hodi po cesti ali pa skače po strehah. Skriva se lahko na več načinov, od sovpadanja z množico, do skakanja v kupe sena ter strešne vrtove.

Kritiki[uredi | uredi kodo]

Assassin's Creed je bila sprejeta z mešanimi ocenami, predvsem so razvijalcem očitali nedodelanost in ponavljanje, čeprav so se strinjali, da je bila igra inovativna.

Viri[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Interview: Assassin's creed". Computer and videogames. Pridobljeno dne 21. maj 2014. 
  2. ^ Nick Doerr. "Assassin's Creed producer speaks out, we listen intently [update 1]". Pridobljeno dne 21. maj 2014.