Župnija Vodnjan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Župnija Vodnjan
DržavaHrvaška
SedežSv. Rok 4
52215 Vodnjan
Župnijska cerkevcerkev sv. Blaža, Vodnjan
PosvetitevSveti Blaž
Prva omemba1212
Prejšnje imeŽupnija Pulj
Veroizpovedrimskokatoliška
Liturgični obredRimski obred
Uprava
DekanijaIX. vodnjanska dekanija
ŠkofijaPoreč in Pulj
Vodstvo
ŽupnikDamir Štifanić
Upokojeni duhovnikMarijan Jelenić
Splet
Uradna stranzupavodnjan.com
Družbena omrežjafacebook.com

Župnija Vodnjan (hrvaško Župa Vodnjan, latinsko Paroecia Sacti Blasii Episcopi et martrire) je rimskokatoliška teritorialna župnija IX. vodjanske dekanije, ki je del Škofije Poreč in Pulj.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sredi 12. stoletja se v listinah puljske cerkvene provenience pojavlja prva pisna omemba Vodnjana: Vicus Atinianus (leta 1150), zatem se 15. novembra 1194 v listini o koncu spora med škofom in poreško komuno omenja Paponis de Adignano, kasneje: Basilius de Adignano (1230–1233), villa Adignani (1303), comune et homines Adignani (1330).

Župnija Vodnjan je nastala leta 1212 z ločitvijo od Župnije Pulj.[1]

Sakralni objekti[uredi | uredi kodo]

Župnijska cerkev sv. Blaža na glavnem trgu je mogočna 56 m dolga cerkvena stavba, v baročnem slogu, zgrajena med 1760–1800 na mestu prejšnje bazilike, s tremi vzidanimi romanskimi reliefi in kupolo, katere višina dosega 25 m. Načrte za ločeni cerkveni zvonik, zgrajen v letih 1815–1883, ki velja za najvišjega v Istri (60 m), je po vzoru beneškega na Trgu svetega Marka izdelal piranski arhitekt Domenico Dongetti. Kipe sv. Lovrenca, sv. Petra, sv. Blaža in sv. Kvirina na pročelju je izdelal krajevni umetnik Giovanni Trevisano.

# Slika Cerkev Naselje
1. cerkev sv. Blaža
župnijska cerkev
Vodnjan
2. sv. Foška
podružnica
Peroj
3. sv. Jakov
podružnica
Vodnjan
4. Karmelska Gospa
podružnica
Vodnjan
5. Madona od Traverse
podružnica
Vodnjan
6. sv. Martin
podružnica
Vodnjan
7. sv. Križ
podružnica
Vodnjan
8. sv. Rok
podružnica
Vodnjan

Na področju župnije stoji še več cerkvic, pa tudi kapelic, znamenj in križev.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

V župnijski cerkvi sv. Blaža, za glavnim oltarjem, hranijo edinstveno zbirko relikvij, ki so del župnijske zbirke sakralne umetnosti. Relikvije je v obdobju francoskega pustošenja Benetk od tamkajšnjih župnijskih upraviteljev prevzel akademski slikar Gaetano Gressler, jih leta 1817 dal skrivoma prepeljati v Vodnjan, ter jih je s hrambo v svoji palači Lezze rešil pred uničenjem. Ohranjena so nestrohnjena trupla Nikoloze Bursa († 1512), Leona Bemba († 1188) ter sv. Janeza Olinija. Relikvije sedaj hranijo v posebnih mikroklimatskih sarkofagih. Skrb za relikvije je prevzel Hrvaški restavratorski zavod oziroma v Vodnjanu ustanovljena posebna restavratorska delavnica, raziskave nerazpadlih teles in digitalizacija relikvij pa še potekajo. V župnijski zbirki sakralne umetnosti med ostalimi dragocenostmi hranijo tudi relikviarija blaženega kardinala Alojzija Stepinca ter svetega papeža Janeza Pavla II., pa tudi eno od kopij Torinskega prta, izdelano v velikosti originala.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Abecedni popis župa i naselja Porečke i Puljske biskupije«. Crkva, str. 279. Pridobljeno 2. novembra 2022.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Jelenić, Marijan (2012). Moja župa, Attinianum. župni urad i grad Vodnjan. (hrvaško)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]