Zvezdan Martič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zvezdan Martič
Portret
Rojstvo 1963
Celje
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklic inženir, novinar, televizijski voditelj

Življenje[uredi | uredi kodo]

Zvezdan Martič je rojen leta 1963 v Celju, kjer je končal osnovno šolo in Gimnazijo. Še kot študent elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani je začel leta 1987 delati na takratni TV Ljubljana, kasneje TV Slovenija, v Dnevno informativnem programu kot novinar in voditelj različnih dnevno informativnih in aktualnih oddaj.

Po diplomi (uni.dipl.ing.) se je specializiral za pokrivanje znanosti in tehnologije in več let delal v Izobraževalnem programu kot novinar, voditelj, scenarist, producent in urednik. Ob tem je ves čas ustvarjal tudi dokumentarno potopisne oddaje.

Je avtor besedil za več glasbenih uspešnic, med drugim za pesem leta 2000 Ko bo prišel.

Leta 2001 je začel postavljati Multimedijski center RTV Slovenija, katerega vodja je bil do januarja 2010. Bil je podpredsednik OLS (ON line service group) pri EBU (European Broadcasting Union), bil pa je tudi član Benchmarking group in podpredsednik Teletext group. Poleg tega je bil 8 let višješolski predavatelj Multimedijev.

Leta 2011 je bil urednik in voditelj multimedijske interaktivne oddaje Trikotnik, nato pa voditelj oddaje Polnočni klub na TV Slovenija. V zadnjem obdobju je posnel več dokumentarnih filmov: Dobri stari časi, Mehek kot skala, Otroci iz socialističnega bloka, Kam so vse tovarne šle in Mediji v vojni za Slovenijo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]