Zvenenje v glavi (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zvenenje v glavi  
ZvenenjeVGlavi.jpg
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 1998
AvtorDrago Jančar
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikMladinska knjiga
Datum izida1998
Subjektslovenska književnost
Žanrdružbeni roman
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani235
Klasifikacija
ISBN86-11-14640-8
COBISS ID72195840
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakezapori, zaporniki, odnosi, nadzor

Zvenenje v glavi je roman, ki ga je napisal slovenski pisatelj Drago Jančar. Knjiga je prvič izšla leta 1998 v Ljubljani pri založbi Mladinska knjiga.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Roman govori o kaznjencih, ki bivajo v zaporu na Livadi in se pod vodstvom karizmatičnega glavnega protagonista Kebra uprejo. Zgodba je postavljena v leto 1975, predstavljena je skozi pripoved Kebra. Glavni zaplet v zgodbi je upor kaznjencev, ki se pripeti med prenosom finalne košarkarske tekme med Jugoslavijo in ZDA. Glavni povzročitelj nemira je paznik Albert, ki s svojimi provokacijami pripelje kaznjence do roba. Zaporniki zavzamejo bloka B in C, bloka A ter upravne stavbe, pa jim ne uspe zavzeti. V nadaljevanju zaporniki postavijo svoje zahteve, a jim pazniki ne ugodijo in jim zagrozijo z vdorom policije. V nastalo situacijo se vključi tudi televizija. Zaradi nesoglasij Keber odstopi od vodenja upora, zato vodenje in pogajanja prevzame odbor pod vodstvom Alojza Mraka, ki uvede tudi nekakšno policijo za zagotavljanje reda in miru. Ta odbor kmalu postane še bolj pokvarjen od paznikov, zato se začne širiti nezadovoljstvo. V nadaljevanju sledi še obilica zapletov, ki vodijo do nepričakovanega in pretresljivega zaključka.

Osebe[uredi | uredi kodo]

Keber
Glavni lik romana. Vodja vstaje v zaporu, pri kateri vztraja do konca. Zaprt je zaradi ropa pošte. Je zelo načelna oseba, ki ne prenese žaljivih kretenj. Bil je svetovni popotnik in je med drugim obiskal tudi Masado, zato pogosto primerja judovski upor v Masadi z uporom v zaporu. Trpi za izbruhi nenadnega besa, ob katerem se mu pojavi zvenenje v glavi.

Stari
Upravnik zapora na Livadi. Miren človek, a neverjetno natančen. Visoke napetosti v zaporu je reševal z zvitostjo.

Ban
Spolni iztirjenec. On je tisti, ki postavi prvo zahtevo pri uporu in sicer: ženski obiski vsak dan.

Albert
En izmed paznikov. Majhen in shiran, a po drugi strani nekako zamaščen človek. Rad je prišel v samico in koga pretepel. Pred jutranjim pregledom celic je rad komu podtaknil steklenico ali nož v omarico in ga tako spravil v samico. Zaradi njega se upor začne.

Mrak
Ekspert za blagajne in finance. Iz delavnice ga premestijo v knjižnico. Drugim zapornikom piše prošnje za zmanjšanje kazni, nekaterim tudi uspešno. Po začetku upora prevzame vodenje situacije in zaradi izobrazbe pričen sestavljati politični manifest zapornikov in tudi nova pravila in zakone v zaporu. Ker sčasoma prične izkoriščati svoj položaj, povzroči nezadovoljstvo.

Mrzli
Frizer, zato so ga klicali tudi Brivec. Doma je bil iz Bosne. V glavnem so se ga izogibali in to on je bil raje sam. Sam sebi je bil najljubši sogovornik. Zelo nevaren kaznjenec, ki naj bi umoril nekaj sodnikov, pred njim ni bilo možno zbežati. Na koncu zaradi zamer in ošabnega obnašanja ubije tudi Mraka.

Leonca
Kebrova ljubica. Na prostosti je bil največkrat z njo. Velikokrat je bila del njegovih sanj. Zbirala je križe z Jezusem. Ker je Kebru zamerila avanture s prostitutkami v preteklosti in domnevno tudi prijavila njegov načrtovani rop pošte, je Keber na koncu fizično obračunal z njo.

Ocene in nagrade[uredi | uredi kodo]

Za to delo je bil leta 1999 nagrajen z Kresnikovo nagrado za najboljši slovenski roman.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

Delo je bilo izdano trikrat. Prva izdaja(COBISS) sega v leto 1998, druga(COBISS) v leto 1999, tretja(COBISS) pa v leto 2002.

Priredbe[uredi | uredi kodo]

Po romanu je bil leta 2002 posnet isto imenski film. Režiral ga je Andrej Košak, v glavnih vlogah nastopata Jernej Šugman in Ksenija Mišič. Na 5. Slovenskem filmskem festivalu je film dobil nagrado za scenografijo. Nagrade je prejel tudi na festivalih v Kölnu in na Mediteranskem festivalu.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Film Zvenenje v glavi v spletni bazi IMDB