Zamera 2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zamera 2
RežijaTakashi Shimizu
Produkcija
ScenarijStephen Susco
VlogeAmber Tamblyn
Arielle Kebbel
Jennifer Beals
Edison Chen
Sarah Roemer
Sarah Michelle Gellar
GlasbaChristopher Young
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
13.oktober 2006
Dolžina
102 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
JaponskaJaponska
Jezikangleščina
japonščina
Proračun$20.000.000

Zamera 2 (izvirni angleški naslov: The Grudge 2) je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2006, delo filmskega režiserja Takashia Shimizua (režiser filmske serije Ju-on) in scenarista Stephen Susco. Film je nadaljevanje Zamere (The Grudge) iz leta 2004. Producent filma je Sam Raimi, v njem pa igrajo  Sarah Michelle GellarAmber TamblynEdison ChenArielle KebbelTeresa PalmerMisako UnoMatthew Knight in Takako Fuji. V nasprotju s prvim filmom, ta ni remake nobenega japonskega filma in ima drugačno zgodbo. Tako, kot prvi del, tudi ta film sledi nepojasnjenim dogodkom, ki so med seboj povezani.

Film je bil v Severni Ameriki izdan 13. oktobra (na petek 13.), v Združenem kraljestvu 20. oktobra in v Avstraliji 26. oktobra 2006. Po filmskem uspehu je sledilo nadaljevanje Zamera 3 (Grudge 3) leta 2009.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V japonski družbi velja, da ko nekdo umre v velikem besu ali mukah, se rodi prekletstvo. Tisti, ki se bodo srečali s to nadnaravno silo, bodo pogubljeni. Žrtve tega prekletstva so člani družine Saeki, ki kot duhovi ubijejo vsakega, ki vstopi v njihovo hišo v predmestju Tokya. Mož Takeo je ubil ženo Kayako, potem ko je ugotovil da ljubi drugega, svojega sina Toshia in njegovega mačka Mara. Kmalu zatem je Kayakin duh obesil in ubil Takea. V prvem filmu je socialna delavka Karen Davis poskušala zažgati to hišo, vendar ji ni uspelo. Premeščena je bila v bolnišnico in ugotovila, da je še vedno tarča Kayako. Film prikazuje dogodke v mešanem zaporedju, ki se dogajajo leta 2004 in 2006.

Karenina mlajša sestra Aubrey se napoti v Tokio, ko ji njena bolna mama razloži Karenino situacijo. Na Japonskem Aubrey pri prevajanju pomaga novinar Eason. Aubrey na hitro govori s Karen, vendar ta zažene paniko, zato jo zvežejo. Karen se reši in teče čez bolnišnico s Kayako za petami, toda ko pride na streho jo Kayako vrže dol in tako pade točno pred Aubrey in Easona. Eason pojasni prekletstvo Aubrey in ji pove, da je on rešil Karen iz požara, medtem ko je on raziskoval umore Saekiovih. Eason se odpravi po Kayakin dnevnik v hišo, vendar Toshio za nogo zagrabi Aubrey, ki postane tako prekleta.

Eason prebere dnevnik, kjer izve da je Kayakina mati, ga. Kawamata, bila izganjalka hudiča, ki je zle duhove iz ljudi spravljala v njeno hčerko. Aubrey in Eason se odločita obiskati go. Kawamata naslednji dan, vendar ponoči Easona v njegovi sobi kjer razvija fotzografije, ubije Kayako. Aubrey tako sama obišče go. Kawamata, ki ji pove da prekletstva ne more preklicati, kmalu zatem pa jo ubije njena hči. Aubrey se vrne v hišo, kjer ji Takeo zlomi vrat in ubije.

Dve leti kasneje, šolarke Allison Flemming, Vanessa, in Miyuki vdrejo v hišo. Allison dekleti zapreta v omaro, kjer sreča Aubreyin duh in pobegne. Po tem Miyuki in Vanessa začneta opažati posledice prekletstva. Allison pa o tem obvesti ravnateljico šole, ki ji pove da je tudi sama šla v to hišo. Allison izve, da pravzaprav govori z ravnateljičinim duhom. Ker ji duhovi njenih prijateljic vztrajno sledijo, se vrne v Chicago, kjer ostane pri svojih starših.

Nekaj mesecev kasneje se družina Kimble preseli v novo stanovanje v Chicagu. Mlad fant Jake začne opažati neznanca s kapuco, ki je okna svoje sobe polepil s časopisnimi papirji. Jakeov oče Bill in mačeha Trish prva podležeta prekletstvu. Bill jo obtoži, da ima razmerje z drugim moškim, vendar ga ona ubije z vročo ponvjo. Jake in njegova sestra Lacey se vrneta iz šole, in Jake izve da je njegova družina mrtva. Steče k osebi s kapuco za katero se izve, da je Allison. Ta mu pove, da ji je prekletstvo sledilo in Kayako se pojavi v njeni kapuci ter jo zagrabi in končno dobi, nato pa skuša napasti še Jakea.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]