Zamera (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zamera
RežijaTakashi Shimizu
ProdukcijaSam Raimi
ScenarijStephen Susco
VlogeSarah Michelle Gellar
Jason Behr
KaDee Strickland
Clea DuVall
Bill Pullman
GlasbaChristopher Young
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
22.oktober 2004
Dolžina
92 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
JaponskaJaponska
Jezikangleščina
japonščina
Proračun$10.000.000

Zamera (izviren angleški naslov: The Grudge) je japonsko ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2004, in remake japonskega filma Ju-on: Zamera (Ju-on: Grudge). Film je 22. oktobra 2004 v Severni Ameriki izdal distributer Colombia Pictures, režiral pa ga je Takashi Shimizu (režiser vseh filmov v filmski seriji Ju-on), medtem ko je Stephen Sucko napisal scenarij. Zgodba govori o spletu nenavadnih dogodkov, ki so med seboj povezani. Film je doživel velik uspeh, saj je s proračunom 10 milijonov $ zaslužil več kot 187 milijonov $, čeprav je prejel mešane odzive kritik.

Filmu sledita še dve nadaljevanji: Zamera 2 (Grudge 2), ki je bila izdana 13. oktobra 2006 in jo je prav tako režiral Shimizu, in Zamera 3 (Grudge 3), ki je bila izdana 12. maja 2009 in jo je režiral Toby Wilkins.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zamera opisuje prekletstvo, ki se rodi na mestu kjer je nekdo umrl v veliki jezi ali mukah. Tisti, ki obiščejo to nadnaravno silo bodo umrli; in prekletstvo se bo širilo od žrtve do žrtve. Naslednji dogodki so opisani po vrstnem redu dogajanja, saj v filmu niso tako prikazani.

Družina Saeki je živela srečno v predmestju Tokia, toda žena Kayako Saeki se zaljubi v njenega profesorja na kolidžu, Petra Kirka, ter o njem piše v svojem dnevniku. Njen mož Takeo najde dnevnik in misli, da ima Kayako razmerje s Petrom. Takeo znori in potisne Kayako po stopnicah in ji zlomi vrat. Nato je v kadi utopil še svojega mlajšega sina Toshia, ki je bil priča umoru svoje mame, ter mačka Mara. Takeo skrije trupla na podstrešje, nato pa ga duh Kayako obesi s svojimi lasmi v Toshiovi sobi. Peter pride v hišo, da bi govoril s Kayako, potem ko je od nje prejel pismo, vendar najde samo njeno truplo. Zgrožen odide in se naslednji dan vrže iz balkona pred svoj ženo in se ubije. Družina Saeki se ponovno rodi kot duhovi, ki spominjajo na njihov bes in trpljenje. Kayako, ki se pojavlja kot duh onryō, pusti prekletstvo nad hišo v kateri so bili ubiti.

Čez nekaj let se družina Williams preseli v to hišo iz Amerike. Medtem je možu Mattu hiša všeč, se njegova žena Jennifer in mati z demenco Emma počutita neprijetno. Jennifer hitro podleže prekletstvu. Matt se vrne domov, kjer najde razburjeno Emmo in umirajočo Jennifer. Toshio nato par ubije. Oskrbovalka Yoko naslednji dan najde Emmo samo in sreča Kayako, ki jo ubije. Zaskrbljen zaradi Yoko, njen delodajalec Alex pošlje k Emmi drugo oskrbovalko Karen Davis. Tam Karen najde živega Toshia in mačka Mara, zato za pomoč prosi Alexa.

Alex najde mrtvo Emmo in Karen v šokovnem stanju po prvem srečanju s Kayako, zato pokliče policijo, vključno z detektivom Nakagawo. Nakagawa in njegov partner Igarashi raziščeta hišo in na podstrešju najdeta trupli Matta in Jennifer skupaj s človeško spodnjo čeljustjo. Mattova sestra Susan izgine, potem ko ji sledi in napade Kayako. Alexa pa ubije s Kayako obsedena Yoko, ki ji manjka spodnja čeljust. Karen prav tako postane tarča Kayako in o tem pove svojemu fantu Dougu. Karen med raziskovanjem izvora prekletstva izve od detektiva Nakagawe, da so bili prekleti vsi trije njegovi kolegi, ki so raziskovali smrti Saekovih. To noč Nakagawa skuša zažgati hišo, vendar ga ubije Takeo.

Karen odhiti v hišo, potem ko izve, da jo je Doug odšel tja iskati. Karen prispe v hišo, kjer najde Douga ohromelega zaradi strahu. Z njim skuša pobegniti, vendar se po stopnicah priplazi Kayako, ki zaradi trahu ubije Douga. Karen zavoha bencin in se odloči zažgati hišo, s Dougovim vžigalnikom. Karen je premeščena v bolnišnico, kjer izve, da je hiša preživela požar. Ko obišče Dougovo truplo se zave, da ji Kayako še vedno sledi. katera se pojavi za njo.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]