Wissembourg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: 49° 02’ severne širine, 7° 57’ vzhodne dolžine

Občina Wissembourg
Mestna hiša, Wissembourg

Grb
Lega
Zemljepisna dolžina: 07° 56' 49" E
Zemljepisna širina: 49° 02' 18" N
Uprava
Država Francija
Regija: Alzacija
Departma: Bas-Rhin (podprefektura)
Okrožje: Wissembourg
Kanton: Wissembourg
Interkomunaliteta: Skupnost občin
Pays de Wissembourg
Župan: Christian Gliech
(2008-2014)
Statistični podatki o
Nadmorska višina: 133 m–527 m
(povpr. 160 m)
Površina kopnega:¹ 48,18 km²
Prebivalstvo
(1999)
8.173
 - gostota: (1999) 169/km²
Razno
INSEE/Poštna številka 67544/ 67160:
¹ Podatki iz francoske zemljiške knjige, ki izključuje jezera, ribnike, ledenike > 1 km² in rečne estuarje.
² Population sans doubles comptes: enkratno štetje prebivalcev več občin (npr. študenti in vojaški uslužbenci).
Francija

Wissembourg (nemško Weißenburg) je naselje in občina v severovzhodni francoski regiji Alzaciji, podprefektura departmaja Bas-Rhin. Leta 1999 je naselje imelo 8.173 prebivalcev.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Kraj leži v severovzhodni Franciji ob reki Lauter v bližini meje z Nemčijo, približno 60 km severno od Strasbourga in 35 km zahodno od Karlsruha.

Administracija[uredi | uredi kodo]

Lega okrožja v regiji

Wissembourg je sedež istoimenskega kantona, v katerega so poleg njegove vključene še občine Climbach, Cleebourg, Lembach, Niedersteinbach, Oberhoffen-lès-Wissembourg, Obersteinbach, Riedseltz, Rott, Schleithal, Seebach, Steinseltz in Wingen s 17.256 prebivalci.

Naselje je prav tako sedež okrožja, v katerem se nahajajo kantoni Lauterbourg, Seltz, Soultz-sous-Forêts, Wissembourg in Wœrth s 64.374 prebivalci.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Benediktinska opatija, okoli katere se je razvilo mesto, je bila ustanovljena v 7. stoletju, podprta z velikim ozemljem. Mesto je bilo utrjeno v 13. stoletju. Opatijska cerkev sv. Petra in Pavla, zgrajena v istem stoletju, je bila v času francoske revolucije podržavljena in oropana; leta 1803 je postala župnijska cerkev, največja v pokrajini, po velikosti jo je prekašala le katedrala v Strasbourgu.

Wissembourg je svetorimski cesar Karel IV. leta 1354 skupaj z nekaterimi drugimi kraji v Alzaciji povezal v skupino imenovano Dekapolis (deseteromestje), ki je trajala vse do priključitve njenega ozemlja k Franciji pod Ludvikom XIV. v letu 1679, dokončno ukinjena pa med francosko revolucijo.

Bitka pri Wissembourgu 4. avgusta 1870 je bil prvi spopad v francosko-pruski vojni, v katerem je pruski general grof Leonhard von Blumenthal porazil francosko vojsko, s čimer je pruska vojska vkorakala na ozemlje Francije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]