Wikipedija:V živo/2. november 2018

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Sestanek wikipedistov 2. novembra 2018

Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana, 17h–19:20
Možnosti novega dostopa do Registra kulturne dediščine in ustanavljanje uporabniške skupine

Povod za sestanek je bil odgovor, ki sem ga Jernej prejel od Ministrstva za kulturo glede Registra kulturne dediščine, ki je po novem povsem odprt, tudi za strojno branje. To odpira možnosti za uvoz podatkov v Wikipodatke in izvedbo natečaja Wiki Loves Monuments v Sloveniji, za kar pa bi koristila vsaj osnovna raven organizacije, da lahko nastopamo bolj enotno.

Udeleženci[uredi kodo]

Poročilo o dogodku[uredi kodo]

Urejeno po tematikah, ne kronološko. Pripravil Jernej, ostali vabljeni k dopolnitvam

Udeleženci srečanja

Nove možnosti dostopa do Registra kulturne dediščine[uredi kodo]

Jernej sem predstavil novico o pregledovalniku Registra kulturne dediščine – ta je zdaj dostopen kot plast na GIS portalu državne uprave, za nas še bolj zanimiv pa je vmesnik za strojno branje podatkov (API). Več o tehničnih podrobnostih je na Pogovor o Wikipediji:Kulturna dediščina Slovenije. Novost omogoča uvoz uradnih podatkov o vseh objektih kulturne dediščine v Wikipodatke, kar potem predstavlja infrastrukturo za enciklopedično in multimedijsko predstavljanje teh objektov.

Konkretne točke:

 • Jernej bom za nadaljnja tehnična pojasnila zaprosil informatika Direktorata za kulturno dediščino, čigar kontakt sem tudi dobil, za vsak slučaj pa bom pri podsekretarki, ki je odgovorila, preveril še glede avtorskih pravic zbirke podatkov.
 • Za sam uvoz sem vprašal v Facebook skupini The Wikidata Community; javil se je Edgars2007, ki sem mu tukaj razložil nekaj podrobnosti, odziv še čakam.
 • Obvestil sem tudi občestvo na WikiProject Built heritage, prav tako zaenkrat brez odziva.
 • Začeli bi z uvozom podmnožice objektov, ki so razglašeni kot spomeniki (~8.500), in njihovih osnovnih podatkov
 • Približno 750 spomenikov smo že vnesli ročno,
 • V primerih, kjer je v istem sklopu objektov več spomenikov s samostojno razglasitvijo (primer: Grad Mokrice EŠD 466, park okoli gradu EŠD 7878, grajska kašča EŠD 29086, grajski hlevi EŠD 29087 ...), bi tvorili kar ločene vnose, saj gre za različne tipe objektov.
 • Največji problem trenutno so koordinate - v RKD so zdaj vnešeni prostorski podatki v obliki poligonov, česar Wikipodatki (še) ne sprejemajo. Te bo treba pretvoriti v koordinate ali zaprositi za ločen servis RKD za koordinate. Slednjo možnost je omenil informatik Direktorata, katero možnost bomo uporabili, je odvisno od nadaljnjih pojasnil znalcev.
 • Vera je omenila, da se na Wikipodatkih vzpostavlja skupina, ki sprejema naloge za bote, nanje bi se lahko obrnili, če na koncu ne bo odziva ali pripravljenosti od Edgarsa.
 • Nekdo je izpostavil fotografsko gradivo, ki je bilo v starem pregledovalniku RKD, vendar so te fotografije miniaturnih dimenzij in verjetno na Direktoratu zanje nimajo pravic za distribucijo pod prosto licenco.

Wiki Loves Monuments[uredi kodo]

Nov dostop do podatkov o spomenikih je precejšen odmik od zaščitniške politike, ki sva jo Jernej in Vera izkusila na sestanku na ministrstvu pred leti, ko so nama dali izbor ~2000 objektov, ki so "varni" za javno rabo (češ, da ne bodo ljudje plezali po ruševinah in kradli inventarja iz samotnih cerkvic, če bodo lokacije javne). To odpira možnost za izvedbo natečaja Wiki Loves Monuments naslednje leto, če se uspemo organizirati pravočasno, ali leto kasneje.

Konkretne točke:

 • Največji problem so avtorske pravice oz. (ne)svoboda panorame v Sloveniji. Vera in Jernej sva omenila možnost, da damo v tekmovanje podmnožico enot kulturne dediščine, ki so gotovo že dovolj stare ali drugače izvzete iz avtorskopravne zakonodaje - recimo gradove, cerkve, naselja itd.
 • Pri naseljih s statusom spomenika iščemo panoramske fotografije.
 • Jernej sem predlagal promocijo v fotografskih revijah, pri društvih ipd. kar bi povečalo udeležbo.
 • Jerneja skrbi, da bi bilo veliko naloženih fotografij brisanih, če bi bili na njih vseeno avtorsko zaščiteni elementi, kar bi bila zelo slaba reklama za natečaj v kasnejših letih. Andrej meni, da zaenkrat ni skrbi, da bi nas ljudstvo zasulo s fotografijami in da bi lahko zaplete reševali individualno (recimo s prestavljanjem na slovensko Wikipedijo).
 • Preverili bomo, kako so problem (ne)svobode panorame reševali v drugih državah.
 • Matjaž je predlagal, da dodamo natečaju še poziv za nalaganje panoramskih fotografij naselij, v podporo iniciativi ModregaDirkaca (Andreja).
 • Jernej imam že nekaj let obljubljeno polno tehnično podporo Wikimedia Österreich - to pomeni postavitev in gostovanje namenske spletne strani kot jo imajo oni na wikilovesmonuments.at, ki deluje kot vmesnik za iskanje spomenikov in nalaganje na Zbirko, tako da nam za to ne bi bilo treba skrbeti. Bom preveril, če ponudba še velja, ko bomo tako daleč.

Ustanovitev uporabniške skupine[uredi kodo]

Ker bi bilo koristno, da za take aktivnosti nastopimo malo bolj enotno, smo prisotni ustanovili Wikipedians of Slovenia User Group. User Group ali uporabniška skupina je enostavnejša grupacija s precej manj zahtevami kot Chapter (podružnica) Fundacije Wikimedia, še vedno pa nam omogoča formalno priznanje kot organizacija, povezana s Fundacijo in njenim poslanstvom.

 • Za komunikacijo s Fundacijo Wikimedia rabimo dva predstavnika. Prisotni smo določili Jerneja in Mirana (ni bil prisoten), Vera se je ponudila za rezervo, če bi Miran odklonil.
  Op. a.: Miran je naslednji dan po e-mailu sprejel, a le, če bi Vera izrecno odklonila, tako da bova predstavnika Jernej in Vera.
 • Jernej bom postavil predstavitveno stran na Meti po zgledu irske skupine.
  Op. a.: DaD Opravljeno, glej Wikipedians of Slovenia User Group. 19:29, 3. november 2018 (CET)
 • Jernej bom poskrbel za dokumentacijo, ki jo zahteva Fundacija za formalno priznanje, potem lahko uporabljamo znake Fundacije in Wikipedije pri predstavljanju v javnosti.
  Op. a.: DaD Opravljeno - poslan obrazec za registracijo, čakamo odgovor. 11:13, 4. november 2018 (CET)
 • Kot skupina lahko recimo nastopimo resneje in zaprosimo koga za sponzorstvo ter ponudimo nagrade za najboljše fotografe v natečaju WLM.

Razno[uredi kodo]

 • Vera je predstavila vtise z Wikimedia CEE Meeting 2018 v Lvovu, ki sta se ga udeležila z Miranom.
 • Matjaž je potožil, da mu zmanjkuje sape pri izbranih slikah - tako pri iskanju motivov, kot pri zbiranju podpore (glasovanju). Dve možnosti sta: zmanjšanje pogostosti menjave izbranih slik in prevzem izbranih slik z Zbirke. Bolj smo bili naklonjeni prvi.
 • Ob vprašanju slik se je razvnela razprava o kategorizaciji v Zbirki, ki je mestoma že smešna, saj kategorije služijo kot oznake (tagi), po katerih ni možno iskati, a pri tem nimamo vpliva. Je pa zanimivo mnenje oblikovalke George Oates, ki jo je Fundacija prosila za mnenje glede Zbirke in govori tudi o kategorizaciji.
 • Vita srbijo prevajalski prsti. Vera je predlagala prevajanje imen bolezni v Wikipodatkih, ki jih potem lahko črpamo z našimi predlogami.
  Op. smo:že vrtam po seznamu manjkajočih predlog SmozBleda (pogovor) 15:14, 3. november 2018 (CET))
 • Martin ima zamisel za orodje, ki bi pretvarjalo podatke o publikacijah s Cobissa v predlogo {{Navedi knjigo}} (podobno Citation Toolu za Google Books), kar bi bilo zelo priročno. Srednje- do dolgoročni načrt.
  Opomba: zadeva je precej enostavno izvedljiva, vzameš COBISS ID ter poiščeš na strani link na worldcat.org. Worldcat potem že ima izvoz v druge formate za citiranje (https://www.oclc.org/en/news/releases/2017/201713dublin.html) Miha 11:00, 4. november 2018 (CET)
 • Naslednji sestanek bo predvidoma v Novem mestu, za tehnični vidik organizacije bo poskrbel Andrej.