Wikipedija:Predlogi za brisanje/Prekmurščina (2)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Prekmurščina[uredi kodo]

Prekmurščina (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Vzroki za brisanje:

 1. Ves članek je grozen: slovenščina je obupna, nerazumljiva.
 2. Besedilo je narečno, ni knjižno.
 3. Sestava članka je katastrofalna.
 4. Viri so dvomljivi.
 5. Njegova stališča so pristranska. Neverjetno, da je prekmurščina res jezik, ker druga narečja bi bila tudi posebni jeziki.

Toliko. Punt 17:08, 3. oktober 2011 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti brisanju. Članek je že prestal eno nominacijo za brisanje, konsenza za brisanje takrat ni bilo. Še komentarji na Puntove argumente:

 1. Ves članek ni grozen, jezik je nerazumljiv le na nekaj mestih.
 2. Katero besedilo? Članek je napisan v slovenščini.
 3. Vabljen k preureditvi.
 4. Kakšen vir je morda res neustrezen, a članek se v pretežni meri sklicuje na dela jezikoslovcev, kot so V. Novak, M. Jesenšek in M. Greenberg. Omenjena je tudi akad. dr. Zinka Zorko. To so nesporno pomembni poznavalci vzhodnoslovenskih govorov in dialektov.
 5. "Njegova" stališča niso pristranska, ker navaja različne poglede na dilemo o prekmurščini. Uvodna definicija sploh ne govori o jeziku, pač pa o t. i. osamosvojenem narečju. Morda pa tebe motijo zgodovinska dejstva? Od protestantizma o srede 20. stol. je bila prekmurščina knjižni jezik z zavidljivo knjižno produkcijo, ki je drugi govori in narečja ne premorejo (prevoda Nove zaveze recimo nimamo v koroški slovenščini ali rezijanščini, v prekmurščini pa). Ali naj jo imamo danes za pokrajinski jezik, mikrojezik, nadnarečje, panonsko slovenščino ali morda vzhodno varianto standardizirane slovenščine, je stvar jezikoslovne debate. Vsekakor pa prekmurščina tudi danes živi tudi kot knjižni jezik, v njej so objavljene pesn. zbirke (F. Lainšček), romani (F. Mukič, Garaboncijaš) in časopisi (npr. manjšinski časopis Porabje).  ₪Zaplotnik  10:36, 5. oktober 2011 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti; vsi navedeni razlogi so argumenti v prid popravljanju, ne brisanju. — Yerpo Ha? 10:47, 5. oktober 2011 (CEST)

 • Symbol oppose vote.svg Proti, glede na navedeno --Archangel 12:02, 9. oktober 2011 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg Proti - gesla o slovenskem narečju pač ne gre izbrisati, ampak urediti. Ziga 19:47, 9. oktober 2011 (CEST)
 • @Punt: Povabljen k prevajanju prekmurskih člankov. --Tong 12:14, 10. oktober 2011 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: iz članka odstranjena tabla za izbris Ziga 20:17, 20. oktober 2011 (CEST)
Predlog za brisanje soglasno zavrnjen.  ₪Zaplotnik  22:36, 20. oktober 2011 (CEST)