Vombati

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vombati

Vombati v snegu
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Nižji razred: Marsupialia (vrečarji)
Red: Diprotodontia (diprotodonti)
Podred: Vombatiformes
Družina: Vombatidae
Burnett, 1829
rodovi in vrste

Vombati (znanstveno ime Vombatidae) so družina iz podrazreda vrečarjev, ki so v ožjem sorodstvu s koalami. So avstralski endemiti, ki večinoma živijo v hladnejših južnih državah (Tasmanija, Južna Avstralija).

So dobri kopalci rovov, v dolžino merijo slab meter in tehtajo do 30 kilogramov. Čeprav izgledajo okorni, lahko dosežejo 45 km/h, v samoobrambi pa lahko prikažejo ogromne zaloge moči. Prestrašen vombat lahko v samoobrambi hudo poškoduje človeka, saj ga s svojo maso podre na tla, s svojimi ostrimi zobmi pa lahko žrtvi prizadene hude rane.

Vombati niso domače živali in primeri, kot je Underhill leta 1993 (vombat je moškemu skozi gumijaste škornje prizadel skoraj 2 cm globoke rane [1] Arhivirano 2007-03-14 na Wayback Machine.), nam dajo dobro vedeti, da lahko z njimi, kot z vsemi divjimi živalmi, ravnajo le strokovnjaki.

Vombati so rastlinojedi, njihovi glavni viri hrane so trave, zelišča, lubje in korenine.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Groves, C. P. (2005). Wilson, D. E.; Reeder, D. M. (ur.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd izd.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. str. 43–44. ISBN 0-801-88221-4. OCLC 62265494.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

v angleščini